Kunskapsunderlag om folkhögskolor i Stockholms län

Detta kunskapsunderlag utreder hur folkhögskolornas verksamhet bidrar till att genomföra RUFS 2050 och Folkbildningsstrategins prioriteringar. Rapporten ger också förslag på hur stödet till folkhögskolorna i länet kan utvecklas. 

Kulturförvaltningen hade under 2022 i uppdrag av kulturnämnden att analysera och utveckla stödet till länets folkhögskolor. Som en del i det arbetet har ett kunskapsunderlag tagits fram i vilket rapportförfattarens även lämnar rekommendationer om bland annat utvecklad dialog och stödgivning.

I Stockholmsregionen finns det idag 29 folkhögskolor som är viktiga aktörer i att bidra till genomförande och måluppfyllelse av dessa strategiska dokument. Region Stockholm är regional finansiär av folkhögskolorna i länet och fördelar årligen cirka 43,5 miljoner till folkhögskolorna samt ger ekonomiskt stöd till Stockholms läns Bildningsförbund, intresseorganisationen för länets folkbildningsorganisationer.

Under 2022 tog kulturförvaltningen franm ett fördjupat kunskapsunderlag om folkhögskolorna i Stockholms län. Kunskapsunderlaget innehåller förslag till hur Region Stockholms stöd till folkhögskolorna i länet kan utvecklas.

Rekommendationer i kunskapsunderlaget

Rapportförfattaren föreslår ett antal insatser för att utveckla stödet till folkhögskolorna i länet. Dessa sammanfattas här:

  • En närmare och mer strukturerad dialog och samverkan komma till stånd mellan Region Stockholm och folkhögskolorna på både tjänstepersons- och politisk nivå.
  • För att ytterligare stärka folkhögskolornas bidrag till regionala mål och prioriteringar föreslås att en del av stödet fördelas utifrån en tydligare koppling till regionala mål och prioriteringar. Samtliga folkhögskolor föreslås erhålla en basfinansiering av det regionala bidraget. Utöver det föreslås ett förstärkningsbidrag som kan erhållas genom att folkhögskolan genomför en viss sorts kurser och/eller fokuserar på insatser för en viss typ av målgrupp.
  • Dessutom föreslås att Region Stockholm avsätter projektmedel från berörda nämnder för att genom riktade utlysningar ytterligare stärka folkhögskolornas möjligheter att bidra till regionala mål och prioriteringar såsom de återfinns i strategiska inriktningsdokument.

 

  • Senast granskad: 15 maj 2024