Kartläggning av litteraturområdet i Stockholmsregionen

Kulturförvaltningen i Region Stockholm har i uppdrag att genomföra kartläggningar och analyser av förutsättningarna för konstområdena och dess utövare samt arrangörer. Först ut är en rapport som kartlägger litteraturområdet i Stockholmsregionen.

Syftet med kartläggningen är att skapa en samlad och heltäckande bild av de olika konstområdena för att synliggörmöjligheter och utmaningar. Kartläggningarna ska bidra till kunskap såväl internt som externt och även synliggöra områdenas hela strukturer. 

Rapporten tar avstamp i befintliga rapporter och utredningar samt i samtal med företrädare för områdets aktörer och arrangörer. 

Hälften av landets författare och litterära översättare är bosatta i Stockholms län och en majoritet av de statliga bidragen till området hamnar i Stockholmsregionen. Många av de stora förlagen och litterära arrangemangen är koncentrerade till länet. Samtidigt visar rapporten att litteraturens olika förutsättningar i hög grad är nationella.  

I rapporten ryms allt ifrån utbildningsvägar för författare och översättare till en genomgång av bokförlagen, bokhandeln samt distribution av litteratur. Vidare genomlyses publika möten på litteraturområdet samt ersättningar, stipendier och priser.  

Region Stockholms stöd till litteraturområdet

Region Stockholms kulturnämnd stödjer litteraturområdet brett med bidrag inom kulturstöden, samt via stöd till folkbildningens aktörer och föreningsliv. Dessutom stöds arrangörer och folkbibliotek genom främjande insatser. 

Här nedan kan du ladda ner rapporten i sin helhet.  

  • Senast granskad: 16 maj 2024