En väv av vanor - En kunskapsöversikt av barns och ungas kulturvanor 2023

Kunskapsöversikt över befintliga kulturvaneundersökningar sammanställd 2023. Rapporten visar på utmaningar att beskriva barns och ungdomars kulturvanor, inte minst kulturen genom de digitala plattformarna. 

Under 2023 hade kulturförvaltningen i uppdrag att kartlägga och analysera barn och ungas kulturvanor utifrån faktorer som geografi, kön och socioekonomi. Det resulterade i en kunskapsöversikt över befintliga kulturvaneundersökningar 

Rapporten visar på utmaningar att beskriva barns och ungdomars kulturvanor, inte minst kulturen genom de digitala plattformarna. I rapporten framgår också att kulturdeltagandet i Sverige är högt, men ojämnt fördelat. Bland annat är flickor mer kulturaktiva än pojkar. Barn och unga till högutbildade föräldrar har ett högre kulturdeltagande än längre utbildade grupper. Barn och unga med utländsk bakgrund besöker bibliotek oftare än andra grupper men möter fler hinder när de vill delta i det övriga kulturlivet. Detta har inte förändrats över decennierna trots olika insatser för ett breddat kulturdeltagande.

Kindstrand påvisar samtidigt att traditionella kulturvaneundersökningar är relativt snäva i sitt kulturbegrepp och fokuserar på deltagandet i det offentligt finansierade och fysiska kulturutbudet. Ett lågt deltagande i denna sfär förväxlas ofta med ett lågt kulturdeltagande över huvud taget trots att kultur- och fritidsvanorna idag ofta äger rum utanför den offentligt finansierade sfären; digitalt via mobiltelefoner och streamingtjänster, i kommersiella sammanhang, i hemmiljö, bland vänner och i tillfälliga sammanslutningar.

Ta del av rapporten i sin helhet när nedan. 

  • Senast granskad: 29 februari 2024