Frågor och svar om Subventionsstöd barn och unga

Här har vi samlat frågor och svar om Subventionsstöd barn och unga både för dig som arrangör och för dig som är aktör.

Hittar du inte svaret på din fråga här nedan är du välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter och allmän information om ansökan och redovisning hittar du på sidan om Subventionsstöd barn och unga.

Till sidan om Subventionsstöd barn och unga

Frågor och svar: Aktörer

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för aktörer. Frågor för arrangörer hittar du längre ner på sidan.  

Frågor om ansökan

Här hittar du svar på frågor om ansökningsprocessen.

Vilka organisationer kan söka?

Du kan söka med enskild firma eller genom en ideell eller ekonomisk förening, aktiebolag, handelsbolag eller stiftelse. Organisationer som agerar mellanhand, exempelvis förmedlare eller agenter kan också söka. Observera att olika villkor gäller för olika typer av sökande aktörer.

Organisationen ska bedriva sin huvudsakliga verksamhet i Stockholms län och vara en professionell scenkonstaktör som producerar föreställningar inom cirkus, dans, musik, musikteater eller teater.

Hur söker vi Subventionsstöd barn och unga?

Stödet söks via kulturförvaltningens e-tjänst som nås via sidan för Subventionsstöd barn och unga. Du behöver logga in med bank-id för att söka. Firmatecknare ska signera ansökan.

Till sidan om Subventionsstöd barn och unga

När söker vi subventionsstöd barn och unga?

 Stödet söks två gånger per år. Aktuella datum för ansökan hittar du på sidan om Subventionsstöd barn och unga. 

Till sidan om Subventionsstöd barn och unga

Min produktion har inte haft premiär än, hur ska jag då göra med länkar?

Om din produktion inte haft premiär ännu ska du skicka med länkar till andra produktioner du gjort för att styrka den konstnärliga kvaliteten.

Vad betyder att budget ska vara i balans?

Det betyder att summan av alla intäkter ska vara lika stora som summan av alla kostnader. Det ska framgå att budgeten beräknas gå jämnt upp.

Vad är en spelperiod?

En spelperiod är den period du planerar att turnera med din/dina produktioner. Spelperioden behöver vara sammanhängande och kan bestå av en, två, tre eller fyra kvartal. Du behöver i praktiken inte spela under hela perioden. 


Till exempel: Teatern planerar att turnera med sin produktion under tiden februari till maj och september till december. Då ansöker teatern om stöd för en spelperiod som innefattar kvartal ett (januari – mars), kvartal två (april – juni), kvartal tre (juli – september) och kvartal fyra (oktober – december).

När och hur ska vi redovisa?

Du ska redovisa senast två månader efter avslutad spelperiod. Om din spelperiod exempelvis ligger under kvartal 2 och 3, det vill säga mellan 1 april till och med 30 september, ska du redovisa senast 30 november.

Du ska redovisa stödet i e-tjänsten som nås från vår sidan om Subventionsstöd barn och unga. Du loggar in med bank-id.

Till sidan om Subventionsstöd barn och unga

Hur samlar vi statistik?

När ni spelar ska ni notera i vilken kommun ni spelar, för vilka åldrar ni spelar samt hur många barn som kom från respektive ålderskategori: 0-5 år, 6-12 år, 13-18 år, 19-25 år.

Om ni spelar på egen scen ska ni notera från vilken eller vilka kommuner publiken kom samt hur många barn eller unga som kom från respektive ålderskategori: 0-5 år, 6-12 år, 13-18 år respektive 19-25 år.

Hur skriver vi kontrakt?

Ni skriver själva kontrakt med arrangören.

Hur lägger vi in i kulturkatalogen?

När ni beviljats stöd kommer ni att få inloggningsuppgifter till Kulturkatalogen som är Region Stockholms utbudskatalog. I Kulturkatalogen finns information om hur ni ska göra för att lägga in era föreställningar där.

Vad händer om vi har subventioner kvar?

Om ni har subventioner kvar när er spelperiod är slut ska dessa betalas tillbaka till kulturförvaltningen. De medel som betalas tillbaka kommer att omfördelas i nästa omgång.

Vad händer om våra subventioner tar slut?

Om era medel tar slut kan ni söka nya medel i nästa omgång. Vi kommer inte att göra någon extra fördelning av återbetalade medel utan alla medel som återbetalas kommer att fördelas i nästa omgång.

Finns det någon begränsning för hur många föreställningar vi kan spela i en och samma kommun?

Nej, det finns i dagsläget ingen begränsning.

Vilka arrangörer kan köpa med subvention?

Arrangör kan vara en kommun, en förskola, skola, fritidsgård, föreningar inom civila sektorn eller privata aktörer. Privata aktörer kan till exempel vara idrottsförening, hyresgästföreningar, bokhandlare, privata skolor/förskolor eller kyrkor och samfund.

Kan vi söka för workshoppar?

Nej, i det nya Subventionsstöd barn och unga ingår inte workshoppar.

Ingår resor i stödet?

Ja, resor ingår i stödet och subventioneras med 100 procent. Dock kan du inte få mer subvention är 15 procent av hela ditt sökta belopp.

Kan biljetter subventioneras om vi spelar på egen scen?

Ja, biljetter på egen scen subventioneras med 50 procent.

Varför gäller inte subventionen barn och unga som bor i Stockholms stad?

Stockholms stad har ett eget subventionssystem som heter Kulan. Det innebär att även de barn som bor i Stockholms stad kan ta del av kultur till ett subventionerat pris.

Behöver vi ha bokningar klara innan vi gör ansökan?

Nej, det går bra att söka utifrån ett uppskattat antal bokningar. Har ni bokningar klara så ange det gärna i er ansökan.

Hur sker uppdatering av Kulturkatalogen?

Aktören ansvarar för att lägga in sin medverkan i kulturkatalogen. Handläggare på förvaltningen granskar och godkänner uppdateringar löpande.

Vad innebär konstnärlig och regional angelägenhet?

Varför är produktionen eller verksamheten viktig för Stockholmsregionen/Stockholms län?

Begreppet regional angelägenhet inkluderar flera aspekter: konstnärligt och innehållsmässigt, metodmässigt och spridningsmässigt. 

Besvara frågan så utförligt som du tycker det behövs för att din ansökan ska kunna bedömas

Vi har ingen firma – hur gör vi då?

Om ni inte har egen firma eller söker genom en ideell eller ekonomisk förening, stiftelse handelsbolag eller aktiebolag kan ni eventuellt söka via en mellanhand eller agentur.

Hur snabbt får vi besked efter ansökan?

Ansökningar som inkommer i vårens omgång får besked i september. Ansökningar som görs på hösten får besked i slutet på mars.

Hur gör vi om vi vill söka subvention för fler än en produktion?

Ni kan ansöka för upp till tio produktioner i en och samma ansökan.

Ge exempel på mellanhand åt enskild utövare?

En mellanhand kan vara en förmedlande verksamhet eller verksamhet som samlar eller företräder kulturaktörer som inte har enskild firma.  Ansvar för redovisning och ekonomi ligger på den sökande organisationen, det vill säga den organisation som agerar mellanhand.

Vart vänder jag mig om jag behöver fråga mer och få råd om subventionsstödet?

Du kan alltid vända dig till någon av länskulturkonsulenterna på Konsulentenheten eller till handläggare på Enheten för stödgivning. Kontaktuppgifter finns på sidan om Subventionsstöd barn och unga.

Till sidan om Subventionsstöd barn och unga

Behöver vi söka trots att vi tidigare ingått i Region Stockholm subventionerade utbud?

Ja, samtliga grupper som vill erbjuda sina produktioner till subventionerat pris behöver aktivt söka Subventionsstöd barn och unga. Detta gäller alla grupper oavsett scenkonstform.

Kan vi spela på scen i Stockholms stad med inbjudna barn från övriga länet?

Ja, det går bra.

Kan vi erbjuda workshoppar i anslutning till föreställningen?

Workshoppar kan ligga med i kulturkatalogen och vara knuten till föreställning men subventioneras inte.

Kan vi söka för produktioner på egen scen och turnéer i samma ansökan?

Ja, det går bra.

Kan vi ta av det sökta resebeloppet och lägga på subventioner om resorna kostar mindre än tänkt?

Ja, det går bra. Det är dock alltid bra att stämma av med handläggare eller konsulenter kring förändringar.

Hur fördelas stödet mellan de respektive scenkonstformerna?

Inga pengar är öronmärkta för specifika scenkonstformer. Bedömningen sker baserat på vilka ansökningar som inkommer i samråd med referensgruppen.

Min produktion har inte haft premiär än, hur ska jag då göra med länkar?

Om din produktion inte haft premiär ännu ska du skicka med länkar till andra produktioner du gjort för att styrka den konstnärliga kvaliteten.

Vad gör vi om vår verksamhet förändras i relation till ansökan?

Om verksamheten förändras väsentligen i förhållande till vad du angivit i ansökan ska du så snart som möjligt meddela kulturförvaltningen för en ny bedömning.

Om vi inte har tillräckligt med subvention kvar för att kunna subventionera en föreställning, kan vi sälja föreställningen med lägre subvention då?

Nej, men ni skulle eventuellt kunna sänka priset på produktionen.

Frågor om redovisning

Här hittar du som aktör svar på frågor om redovisning av Subventionsstöd barn och unga.

Får vi påminnelse om redovisning?

Nej, inga påminnelser går ut automatiskt. Du behöver själv hålla reda på när du behöver redovisa. Kontakta handläggare eller konsulent om ni är osäkra på vilket datum som gäller.

När ska vi göra delredovisningen?

Om du har sökt för fler än ett kvartal ska du redovisa efter halva tiden.

Observera: Har du sökt för fyra kvartal i en omgång och vill söka nästkommande omgång behöver er delredovisning vara inne senast en månad innan nästa beslutsdatum.

Kontakta handläggare eller konsulent om ni är osäkra på vilket datum som gäller.

Frågor och svar: arrangörer

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för arrangörer.

Hur fungerar subventionen?​

Subventionen omfattar 50 procent. Det betyder att scenkonstaktören säljer föreställningen till er till halva priset. I Kulturkatalogen kan ni se vad föreställningen kostar både med och utan subvention.

Hur skriver vi kontrakt?​

Ni skriver kontrakt direkt med scenkonstaktören som fakturerar er efter genomförda föreställningar. Läs gärna mer på sidan Arrangörshandboken.se

Till arrangorshandboken.se

När kan vi boka föreställningar?​

I slutet av september 2024 tar kulturförvaltningen beslut om vilka scenkonstaktörer som beviljas Subventionsstöd. Beroende på hur aktörerna har sökt kan de beviljas stöd för upp till fyra kvartal. Från och med oktober 2024 kan grupperna bokas och börja spela. 

Hur bokar vi?​

I Kulturkatalogen finns alla grupper som beviljats subvention av Region Stockholm. Där finns också kontaktuppgifter till respektive grupp. Ni tar själva kontakt med gruppen för att boka en föreställning. 

Till Kulturkatalogen

Ska vi betala för aktörens resor?​

Nej, ni ska inte betala för aktörens resor. Resor är subventionerade med 100 procent 

Finns det kontraktsmallar?

Kulturförvaltningen tillhandahåller inga kontraktsmallar, men du kan vända dig till någon av centrumbildningarna för tips och råd. Kulturförvaltningens konsulenter kan också svara på frågor.

  • Senast granskad: 6 februari 2024