Ordfestivalen Wordstock vill sprida kunskap till fler
Något som många av oss sätter högt värde på är vår tid. Det var en av utgångspunkterna när bokförlaget Volante valde teman för ordfestivalen Wordstock där ett av samtalen just handlar om tid.
Förlaget Volante driver sedan en tid tillbaka ett idéhus på Stora Nygatan 7 i Gamla Stan. På scenerna i Gamla stans bokhandel och i Studio SN7 vill de att fler människor kan samlas kring litteraturen. Vi intervjuade Ulrika Bergwall, biträdande förlagschef på Volante om satsningen Wordstock som startats upp med stöd genom Region Stockholms projektstöd.
Berätta om Wordstock – vad är det?
Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del av våra författares kunskap. Dels genom vår bokutgivning förstås - men också genom publika samtal och föreläsningar. När vi fick tillgång till lokalen bredvid vår bokhandel startade vi upp idéhuset och då kom idén om en bokfestival som kan samla fler författare.
Vi döpte den till Wordstock som en parallell till Woodstock för att vi ville anspela på att samlas kring en festivalkänsla där alla, ung som gammal, kan mötas och upptäcka något nytt.
Temat för höstens samtal är ”tid”. Hur valde ni det temat?
Tack vare stödet från Region Stockholm kunde vi satsa på den här samtalsserien och temat för det första samtalet är just tid. Vi ser det som en av de samtidsfrågor som blivit allt viktigare. En del undersökningar visar att ”mer tid” är vad svenskar sätter allra främst framför självförverkligande, pengar och annat.
Till det första samtalet bjöd vi in personer med tre olika perspektiv på tid: historikern David Larsson Heidenblad som gett ut boken ”Ta din tid”, Simon Elvnäs som studerat chefers tidsanvändning och författare till ”Effektfull” och Bodil Jönsson som ju skrivit flera böcker på temat och är Sveriges kanske främsta tidstänkare. Under 2025 kommer det bli fler program som vi fortfarande jobbar med att ta fram strukturen kring, men vi kan avslöja att en kväll kommer att handla om kärlek.
Ni beskriver det som att grunden i er verksamhet är att hjälpa människor som försöker göra skillnad. Kan du berätta någonting om det?
Ja, vår vision är ju att bidra till en klokare och roligare värld och när vi väljer författare att jobba med vill vi att det ska vara personer som verkligen har någonting att bidra med till vår samtid. Det kan handla om ett imponerande forskningsprojekt eller någon som har viktiga idéer som kan förändra vår syn på världen, eller bidra till att vi blir klokare och förstår mer om oss själva.
Det är första gången som ni får stöd från Region Stockholm för att anordna samtal. Finns det planer på liknande projekt framöver?
Ja, vi tror att vi skulle kunna göra mer liknande den här samtalsserien. Alla biljetter till de här samtalen har sålt slut och över 500 personer har hittills tittat på inspelningarna. I vår fortsätter serien. På Stora Nygatan 7 har vi en unik ström av författare, kulturskapare, journalister, forskare och samtidstänkare som passerar och det känns fint att deras tankar och idéer kan spridas till en större publik. Att vi nu fått möjligheten skapa något som blir tillgängligt för fler, det känns väldigt värdefullt!
Projektstöd
Volante beviljades 100 000 kronor i projektstöd från Region Stockholm för att genomföra litteraturfestivalen.
Till sidan om projektstöd
- Senast granskad: 19 november 2024
Du kanske också är intresserad av
VR-upplevelser underlättar för barn i vården
Genom VR-teknik kan barn i sjukvården få kliva in i en annan värld för en stund. Det har visat sig få en rad positiva effekter.