För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
Portal in till filmstadens kultur.

Filmstadens kultur levandegör svensk filmhistoria

I omkring femtio år låg Sveriges Hollywood i Solna. Några av de mest kända svenska filmerna spelades in i Filmstaden i Råsunda. Idag lever platsen vidare tack vare Stiftelsen Filmstadens kultur som sprider kunskap om denna unika filmhistoriska plats.

Filmstaden byggdes 1920 av Svensk Filmindustri som en hel stad med ateljéer, loger, verkstäder och allt som behövdes för att producera film. Under de mest aktiva åren producerades mer än tio långfilmer per år i Filmstaden och dessutom kortfilmer och reklamfilmer. 

Se filmen där verksamhetsledaren Mikaela Kindblom berättar om uppdraget att bevara och sprida kunskap om Filmstadens historia. 

Skådespelare som Greta Garbo, Max von Sydow och Harriet Andersson gjorde några av sina stora roller i Filmstaden och filmskapare som Mauritz Stiller, Victor Sjöström och Ingmar Bergman skapade flera av sina mest berömda verk här. 

Bevarandet av ett kulturarv

Under femtio år blomstrade Filmstaden fram till i början av 1970-talet då verksamheten flyttade. I början av 2000-talet hotades Filmstaden av rivning, men tack vare att Stiftelsen Filmstadens kultur bildades kunde åtta byggnader räddas och bevaras. Mikaela Kindblom, verksamhetsledare för Filmstadens kultur, beskriver uppdraget:

– Jag har det roliga jobbet att berätta historien om platsen Filmstadens kultur. Vi arbetar aktivt med att levandegöra filmhistorien genom bland annat guidningar, filmvisningar, filmsamtal och skolbioverksamhet. 

Intresset för Filmstadens kultur har vuxit stadigt under de tjugo år som stiftelsen har funnits. Många besökare kommer från hela länet och även mer långväga för att delta i visningar och guidningar. 

– Några av de återkommande evenemangen är Filmstadens dag som vi arrangerar varje år i augusti med aktiviteter för alla åldrar. Då delar vi ut ett filmstipendium till en ung filmare och många besöker oss under den traditionella julmarknaden på andra advent.

Drömmar om ett museum för film

Sedan 2024 har platsen utsetts till europeiskt filmarv av European Film Academy, vilket ytterligare befäster dess viktiga roll i filmhistorien. Filmstadens kultur får verksamhetsstöd från Region Stockholm sedan många år, vilket bland annat gör det möjligt att arrangera guidade visningar. 

Tillsammans med Solna stad arrangeras även skolbio där skolklasser får besöka Filmstaden för att se film och delta i samtal om film med en pedagog. Det finns också stora drömmar framåt. Till exempel att starta ett museum helt om film och att kunna nå ut bredare med skolbio.

– Om vi får drömma skulle vi gärna vilja utveckla ett filmmuseum. Det finns inget museum för film i Sverige idag. En annan dröm är att varje skolbarn i Stockholms län skulle kunna få besöka oss och se en film ur den svenska filmhistorien, säger Mikaela Kindblom.

  • Senast granskad: 25 februari 2025

Du kanske också är intresserad av

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..