
Möten och mångfald genom musik och dans
Kulturföreningen Farhang arrangerar konserter, festivaler och workshops. Fokus ligger på musik från Mellanöstern med utländska etablerade artister samt på mötet med skandinavisk musiktradition.
Kulturföreningen Farhang har varit en del av länets musikliv sedan år 2000. De anordnar återkommande evenemang som Kista världsmusikfestival och Eldfesten.
Region Stockholm har stöttat föreningen genom projektstöd under ett antal år, men 2025 var första året som de fick det mer långsiktiga stödet verksamhetsstöd med motiveringen att de genom sitt breda musikutbud är en viktig aktör som berikar kulturlivet i Stockholms län.

Vi intervjuade Rostam Mirlashari som är producent och en av grundarna till Farhang.
Hur beskriver du Farhang om du möter någon som inte vet vad det är?
Då skulle jag säga att Farhang är en kulturförening som arbetar med professionella produktioner med ambitionen att visa på mångfalden i vårt samhälle genom musik och dans.
Vad är bakgrunden till att Farhang startade?
Vi startade utifrån ett behov som jag och flera andra exil-iranier hade; att kunna samlas och utbyta tankar om olika konstnärliga processer. Vi insåg att det var enklare att forma en förening för att kunna hyra lokaler och annat praktiskt. Från början var det en bredd av musiker, poeter och konstnärer men efter ett antal år utvecklades föreningen och renodlades med fokus på musik och dans. Vi arbetade för att bli en del av Sveriges musikliv och genom föreningen kunde vi vända erfarenheten av exil till något positivt.
Hur skulle du beskriva rollen som Farhang har idag?
Sverige är ett land i ständig förändring och vi som kommer från andra delar av världen formas av svenskt kulturliv och kan i vår tur influera det svenska kulturlivet. Idag strävar vi efter att koppla ihop det etablerade kulturlivet med nya element.
Kan du berätta lite om hur ni arbetar mot olika målgrupper?
Farhang samlar professionella musiker och dansare som i sig riktar sig mot olika målgrupper. Vi formar produktioner mot både barn- och vuxenpublik och samarbetar med många andra organisationer och verksamheter som riktar sig mot barn, ungdomar och vuxna.
Nu får ni för första gången verksamhetsstöd. Vad satsar ni på framåt?
Vi har längtat efter att kunna ha ett mer stabilt stöd i form av verksamhetsstöd. Nu blir det mycket enklare för oss att kunna planera och forma produktioner och knyta professionella medarbetare till oss. Ideella krafter kommer och går, men med ett mer långsiktigt stöd kan vi samla kollegor med kapacitet och erfarenheter.
- Senast granskad: 11 mars 2025
Du kanske också är intresserad av
Konstnärernas kollektivverkstad - en viktig produktionsplats för länets konst
Konstnärernas kollektivverkstad är en produktionsplats och knutpunkt för bild- och formkonstnärer i Stockholmsområdet.Över 300 unga musiker i länet utvecklas genom stöd från Region Stockholm
Riksförbundet Unga Musikanter (RUM) erbjuder verksamhet för barn och unga som vill utvecklas inom musiken.Kulturhuset i Ytterjärna - en nod för länets musik och teaterliv
Kulturhuset i Ytterjärna firade nyligen 30-årsjubileum som kulturellt centrum och nod för musik och teater.