Tillgänglighet och bibliotek
Bibliotekens verksamhet ska vara tillgänglig för alla. Personer med funktionsnedsättning är enligt bibliotekslagen en prioriterad målgrupp. Oavsett funktionsförmåga och förutsättningar ska alla ha likvärdig tillgång till bibliotekens hela utbud.
Tillgänglighet på bibliotek omfattar flera delar. Tillgänglighet är ett perspektiv som behöver finnas med i alla arbetsområden eftersom det berör alla, oavsett ålder eller etnicitet. Utöver medier och tekniska hjälpmedel för information handlar det om programverksamhet, fysisk tillgänglighet, tjänster, bemötande, och kommunikation.
Där ingår också Boken kommer, depositioner och samarbete med läs- och kulturombud och andra socialt uppsökande verksamheter som riktar sig till målgrupper som har svårt att ta sig till biblioteket.
Regionbibliotek Stockholm erbjuder löpande fortbildning kring det öppna och tillgängliga biblioteket genom kunskapsutbyte och utbildningsinsatser för bibliotekspersonalen i Stockholms län .
Nätverk för tillgänglighet och socialt uppsökande verksamhet
Regionbibliotek Stockholm samordnar ett nätverk kring tillgänglighet och socialt uppsökande verksamhet. Det är öppet för alla medarbetare och chefer som vill bevaka och utbyta erfarenheter kring verksamheten för personer med funktionsnedsättning och bibliotekens tillgänglighet.
Tillgängliga medier
En prioriterad uppgift för biblioteken är att tillhandahålla medier som kan läsas oavsett funktionsförmåga. Det kan vara tal- och ljudböcker, böcker med stor stil, taktila böcker på punktskrift, teckenspråkig litteratur, lättlästa böcker, eller uppmärkta e-böcker.
Biblioteken kan köpa, låna eller ladda ner tillgängliga medier.
Talböcker
Talböcker förmedlas via länets alla bibliotek. Talböcker produceras med stöd av ett undantag i upphovsrättslagen, och får därför bara användas av personer som av olika anledningar inte kan läsa tryckt text. Låntagaren kan antingen låna talboken via biblioteket, eller så kan biblioteket hjälpa låntagaren att få en inloggning till Legimus.
Legimus
Legimus är Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) bibliotek. Där finns talböcker, punktskriftsböcker, e-textböcker och andra media. Med ett konto i Legimus kan du själv ladda ner eller läsa strömmande direkt från Legimus
Äppelhyllor för barn
Många bibliotek har så kallade Äppelhyllor, där barn kan hitta böcker som kan läsas med ögon, öron eller händer. Det är till exempel inlästa medier och medier med bliss, teckenspråk, punktskrift och piktogram. Äppelhyllan är främst för barn med funktionsnedsättning men också för anhöriga och andra som möter barnen.
- Senast granskad: 14 september 2023
Du kanske också är intresserad av
Barn och unga på bibliotek
Barn och unga är en prioriterad målgrupp för folkbiblioteken. Regionbibliotek Stockholm stöttar biblioteken i uppdraget att nå ut till de yngre målgrupperna.Demokrati och bibliotek
Biblioteken har enligt lag i uppgift att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet.Regionbibliotek Stockholms nyhetsbrev
Ta del av omvärldsbevakning, tips och kunskap i vårt nyhetsbrev.Nätverk för dig som arbetar på bibliotek
Vill du utvecklas och lära dig mer i din roll? Våra nätverk inom olika ämnesområden vänder sig till dig som arbetar på folkbibliotek.