Språk och nationella minoriteter
Enligt bibliotekslagen har folkbiblioteken i uppdrag att ägna särskild uppmärksamhet åt personer med andra modersmål än svenska samt åt de nationella minoriteterna.
Folkbiblioteken har stor betydelse för det läsfrämjande arbetet och för att främja de nationella minoriteternas språk. Enligt bibliotekslagen ska biblioteken ägna särskild uppmärksamhet åt de nationella minoriteterna och personer som har annat modersmål än svenska. Detta bland annat genom att erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken. Barn och unga är särskild prioriterade i arbetet.
Nationella minoritetsspråk i Sverige
De nationella minoritetsspråken i Sverige är: romani chib, samiska, jiddisch, finska, meänkieli. Inom varje språk finns även variationer, så kallade varieteter.
Nätverk för språk: nationella minoritetsspråk och övriga språk
Arbetar du på folkbibliotek med språk i någon form och vill utbyta och dela erfarenheter med kollegor i andra kommuner? Då kan du anmäla dig till nätverket för språk.
Läs mer om nätverket för språk
Resurser för dig som arbetar med språk
Mångspråkiga lånecentralen (MLC) vänder sig till folkbibliotek i Sverige och är ett statligt finansierat uppdrag placerat vid Stockholms stadsbibliotek. Uppdraget syftar till att stödja den mångspråkiga medieförsörjningen för Sveriges bibliotek med medier och kompetens.
Länk till Mångspråkiga lånecentralen (MLC)
Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket är Stockholms stadsbiblioteks profilbibliotek med inriktning på mångspråk och integration. Internationella biblioteket är öppet för allmänheten och förser Stockholms kommun med kompetens och medier gällande mångspråk.
Länk till Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket
Resursbibliotek för nationella minoritetsspråk representerar våra fem nationella minoritetsspråk. Biblioteken är ett stöd i kommunernas uppdrag att erbjuda böcker och andra medier på språken.
Länk till Resursbibliotek för nationella minoritetsspråk
Mer läsning
Här har vi samlat länkar till resurssidor som kan stödja dig som arbetar på bibliotek.
Länsstyrelsen har samlad information om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
Länk till Länsstyrelsens webbplats
Sametinget har sammanställt minoritet.se på uppdrag av regeringen.
Sveriges riksdags webbplats samlar information om lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
Till information om lagen på Sveriges Riksdags webbplats
Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
Till information om Bläddra på KB:s webbplats
Tjänsten Världens bibliotek drivs av Biblioteken i Malmö och finansieras av Kungliga biblioteket, Nasjonalbiblioteket i Norge och Kulturrådet.
- Senast granskad: 9 januari 2025
Du kanske också är intresserad av
Samverkan för folkbibliotek i länet
Genom samverkan mellan folkbiblioteken kan invånarna i Stockholms län få en ökad tillgång till ett kvalitetssäkrat medieutbud.Regionbibliotek Stockholms nyhetsbrev
Ta del av omvärldsbevakning, tips och kunskap i vårt nyhetsbrev.Tillgänglighet och bibliotek
Alla invånare, oavsett funktionsförmåga och förutsättningar, ska ha likvärdig tillgång till bibliotekens lokaler, webb, medier, information och aktiviteter.Nätverk för dig som arbetar på bibliotek
Vill du utvecklas och lära dig mer i din roll? Våra nätverk inom olika ämnesområden vänder sig till dig som arbetar på folkbibliotek.