Program för konferensen: Kultur för och med fler barn och unga

Välkommen till en heldagskonferens om att skapa förutsättningar för fler barn och unga att ta del av och delta i kulturaktiviteter. Konferensen riktar sig till dig som arbetar med kultur för barn och unga. Här är programmet för dagen.

En kartläggning som Region Stockholms kulturförvaltning gjorde förra året visar att alla barn och unga inte deltar lika mycket i kulturlivet. Det kan bero på kön, var de bor, hur mycket pengar de har eller om de har en funktionsnedsättning. 

Under konferensen kommer vi att lyssna in unga själva och deras erfarenheter, men också visa på praktiska exempel som bidragit till att barn och unga deltagit mer i kulturaktiviteter.

Tid och plats

  • Tid: 14 november, klockan 08:30–16:00
  • Plats: ABF-huset (Katasalen), Sveavägen 41, Stockholm

Intresset har varit mycket stort och konferensen är nu fullbokad och anmälan är stängd.

Moderator för dagen

Dagens moderator är Valentina Cuevas, kulturpedagog på verksamheten tio14, ett bibliotek för personer mellan 10-14 år på Södertälje stadsbibliotek. Hon fick 2023 tillgänglighetspriset för sitt arbete på biblioteket.

Valentina har tidigare arbetat med hbtqia-frågor och brinner för att skapa trygga rum och mötesplatser för barn och unga, med hjälp av kultur och representation.

Program

08:30 Registrering, frukost och mingel

Vi bjuder på kaffe, te och smörgås.

09:00 Region Stockholms kulturförvaltning hälsar välkomna

Camilla Luterkort, chef för konsulentenheten, och Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm hälsar välkomna till konferensen.

Vad innebär ett breddat deltagande? 

Zanyar Adami är VD på Fanzingo, ett kultur- och mediehus som arbetar för att sprida nya röster och perspektiv. Han är också författare, journalist och filmregissör. Han har sommarpratat och medverkar regelbundet i Sveriges Radio. Med sin tidning Gringo vann han Stora journalistpriset, som den yngsta någonsin. Zanyar har skrivit och regisserat prisbelönta filmer. Hans romandebut ”Glaspojken” nominerades till Adlibrispriset och har översatts till andra språk.

Zanyar har lång erfarenhet av att arbeta med breddat deltagande, inkludering och interkultur. Han har också en personlig bakgrund som ensamkommande flyktingbarn och erfarenhet av att själv ha upplevt utanförskap och diskriminering. Här ger han oss en föreläsning om vad breddat deltagande innebär för honom och framkomliga vägar mot att göra kulturen mer tillgänglig och relevant för barn och unga idag. 

Nationella insatser för att främja ett breddat kulturdeltagande bland barn och unga

Jenny Löfström Ellverson, processledare och projektledare på Kulturrådet, presenterar hur de arbetar med barnrätt i praktiken, insatser för breddat deltagande i kulturskolan och med främjande insatser mot socioekonomiskt utsatta områden.

Paus 

Tid för att röra på sig och kaffe eller te.

Fler unga i scenkonsten

Scen utanför C är ett samarbete mellan Riksteatern och Ung Teaterscen. Scen utanför C har som mål att unga i förorter till Stockholm, Malmö och Göteborg ska få tillgång till scenkonst, samtidigt som scenkonsten ska få tillgång till fler röster och erfarenheter. Medverkande: Sarah Ameziane, projektledare och Nisrin Berrada, teaterledare. 

Läs mer om Scen utanför C på Riksteaterns webbplats

Hur kan ungt arrangörskap skapa ett breddat deltagande?

Lokal 16 är ett kulturhus för och av unga vuxna i Ljungby. Platsen tog form 2016–2019 genom Arvsfondsprojektet "Vår scen" och har årligen drygt 100 medlemmar som är 15–25 år. Det här året driver Lokal 16 tillsammans med Leader Linné projektet "Nycklar till ungt engagemang". Målet med projektet är att hitta nyckelfaktorer som ligger till grund för ungas engagemang.

Medverkande: Peter Malmberg verksamhetschef, Edina Bekteshi och Edwin Klaesson, nu anställda ungdomar som varit med och byggt upp verksamheten. 

Läs mer på Lokal16:s webbplats

Panelsamtal: Vägar till ett breddat deltagande

Moderator, Valentina Cuevas, leder ett samtal med unga representanter som varit engagerade i verksamheterna inom Lokal 16, Scen utanför C och Ortens bästa poet. Deltar i samtalet gör Edina Bekteshi, Edwin Klaesson, Miriam Chouiyakh, Jagana Khasdorj, Nasir Sarr och Marx Mukaru.

12:15-13:10 Lunch 

Lunch på egen hand.

Vad säger barn och unga? – Nationell statistik och analys av ungas fritid

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, presenterar resultat från sin analys av ungas fritid. Fokus kommer ligga på ungas möjligheter att delta i fritidsaktiviteter, hinder för deltagande och skillnader mellan unga utifrån olika bakgrundsfaktorer, såsom socioekonomi och funktionsnedsättning. Vanessa Sevedag är utredare på MUCF och arbetar med att följa upp ungas levnadsvillkor. 

Hur kan kulturskolan bli mer tillgänglig för barn och unga med funktionsnedsättning?

Mari Molander är dramapedagog från Örebro kulturskola och arbetar till största delen med barn och unga med funktionsnedsättning. Mari berättar om hur Örebro kulturskola byggt upp sin verksamhet Qlagret, en verksamhet som inriktar sig på elever med funktionsnedsättning, för att kunna nå alla barn/unga i Örebro kommun.

Mari kommer berätta om hur de samarbetar med föreningslivet, som byggt upp och erbjuder möjligheter för ungdomarna att fortsätta en kulturell verksamhet efter att de slutat kulturskolan. Vi får också höra hur de utifrån ett samarbetsprojekt med föreningen Pascal byggt upp ett länsöverskridande Kulturkollo för unga med funktionsnedsättning.

Läs mer om Qlagret på Örebro kulturskolas webbplats

Paus

Kort paus.

”Ortens bästa poet” – Fler röster åt unga i Sveriges förorter

Föreningen Förenade Förorter arbetar med kultur, organisering och folkbildning i Sveriges förorter. En av deras satsningar är den nationella poesitävling som startades 2015 och som kom att bli ”Ortens bästa poet” – ett forum som lockar många nya unga, både som deltagare, poeter och publik.

Saman Sokhanran är poet, pedagog, producent och grundare av Förenade förorter. Han presenterar bakgrunden till och arbetet med poesitävlingen, som syftar till att synliggöra erfarenheter av livet som ung i förorten. Med sig på scen har Saman de unga poeterna Nasir Sarr och Marx Mukaru.

Läs mer om “Ortens bästa poet” på Förenade Förorters webbplats

KUBenStories - Samverkan för ett breddat deltagande

Anna Fogelberg, ungdomsbibliotekarie på Bibliotek Vallentuna, och Lina Granbacka, fritidsledare på Ung Fritid Vallentuna, berättar om KUBenStories – ett samarbete mellan bibliotek och fritidsgård i kommunen.

KUBen är en nystartad verksamhet där det meröppna folkbiblioteket, som även är skolbibliotek, finns under samma tak som fritidsgården och Kulturskolan. KUBen ligger i Karby, en mindre tätort på landsbygden i Vallentuna kommun. KUBenStories är en aktivitet där ungdomarna på fritidsgården får möta berättande, läsande och skrivande i olika former på ett lekfullt sätt.

Läs mer om KUBenStories på Vallentuna kommuns webbplats

15:15-16:00 Avslutning med mingel och fika

Vi bjuder på fika och tillfälle att mingla och dela tankar om dagen med andra deltagare.

Till kartläggningen och kunskapsöversikten av barns och ungas kulturvanor.

  • Senast granskad: 23 september 2024