Bokstart i Stockholms län

Bokstart är en verksamhet med syfte att stötta vårdnadshavare till små barn och andra vuxna i barns närhet att stimulera barnens språkutveckling. Bokstart bygger på samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård och förskola. 

Vad är Bokstart?

Bokstart innebär att biblioteksmedarbetarna träffar familjerna en och en, i regel genom hembesök hos familjerna. Det är detta arbetssätt, samt bokgåvorna, man sett effekt av i studier i andra länder, där Bokstart och liknande så kallade early literacy-program förekommer.

Biblioteksmedarbetarna samtalar med vårdnadshavarna om att sjunga, prata, rimma och läsa med barnen. Betoningen är på det lustfyllda, samt att familjerna ska använda sitt/sina språk tillsammans med barnen. Barnen får böcker i gåva i samband med besöket.

Det första hembesöket brukar äga rum när barnen är sex månader gamla. Många bibliotekarier vittnar om vårdnadshavarnas förvåning över barnets intresse för boken redan då! Uppföljande besök äger rum vid ettårsåldern, och i en del kommuner bjuds familjerna in till exempelvis teaterföreställningar i biblioteket när barnet blivit ytterligare lite äldre.

Arbetssätt beror också på vilken samarbetspartner biblioteket har i projektet, barnhälsovården eller förskolan. Bokstart sträcker sig upp till tre år, och då går de flesta barn i förskolan.

Bokstart i Stockholms län

Fyra kommuner i Stockholmsregionen – Haninge, Botkyrka, Sundbyberg och Södertälje – har tidigare drivit hembesöksprojekt med stöd av Kulturrådet. Nu har projekten övergått till ordinarie verksamhet.

Ytterligare fyra kommuner – Sigtuna, Sollentuna, Danderyd och Järva inom Stockholms stadsbibliotek – har pågående Bokstartsprojekt.

Regionbiblioteket stödjer projekten och verksamheterna efter vilka behov som uttrycks. Vi har erbjudit fortbildningsinsatser om exempelvis flerspråkig språkutveckling och utvärdering. Två gånger om året bjuder regionbiblioteket in till nätverksträffar med syfte att dela erfarenheter.

Mer läsning om Bokstart

Här har vi samlat länkar till mer läsning om Bokstart.

Till Bokstarts webbplats

Om Bokstart på Kulturrådets webbplats

Bookstart i Storbritannien

Bogstart i Danmark

  • Senast granskad: 4 mars 2024