Det här är Språktåget

Idén bakom Språktåget är att flera aktörer samverkar för att främja barns språkutveckling. Språktåget fungerar som stöd för samarbete mellan logopeder, bibliotekarier och barnhälsovården. 

Vad är Språktåget?

  • Språktåget är ett material om små barns språkutveckling samt en metod för samverkan mellan bibliotekarier, logopeder och barnhälsovårdsutvecklare.
  • Alla åker med tåget och en del barn behöver stanna lite längre på vissa stationer. Då hjälper Språktåget till!

Syftet med Språktåget är att underlätta för bibliotek, logopedi och barnhälsovård att inspirera vårdnadshavare och andra vuxna till att prata, ramsa, sjunga och läsa med sina barn.

Materialet finns på 27 språk, inklusive nationella minoritetsspråk, och på lättläst svenska. 

Vill du ha löpande information om Språktåget?

Arbetar du på folkbibliotek eller logopedmottagning i Stockholms län? Då kan du få kontinuerlig information om Språktåget.

Kontakta oss för att prenumerera på nyheter om Språktåget

Kontakta oss om du vill ha nyheter och information om Språktåget!

Information

Region Stockholm är en offentlig verksamhet. Det innebär att meddelanden du skickar till förtroendevalda och tjänstemän blir allmän handling och kan begäras ut av allmänheten.

Hur kan jag arbeta med Språktåget?

Språktåget används av bibliotek, barnhälsovård och logopedi. Här kan du ladda ner instruktioner om hur just din yrkesgrupp kan arbeta med Språktåget.

Mer om idén bakom Språktåget

Språket är en grundläggande färdighet som är viktigt för allt i livet. Den största delen av den språkliga förmågan grundläggs under de första tre åren i livet. Vi föds med en disposition för språk, men språket behöver en språklig omgivning för att utvecklingen ska ta fart.

Det har stor betydelse att de vuxna kring barnen sjunger, pratar, ramsar, läser och leker med barnen. Som vuxen kring barn har man en viktig uppgift att göra barnet redo för livets utmaningar, genom att ge dem språket! Vi som möter familjer med små barn har i vår tur en viktig uppgift att stötta dem i den uppgiften.

Logopeder, barnhälsovårdssjuksköterskor och bibliotekarier har olika kompetenser, men möts i det gemensamma uppdraget kring små barns språkutveckling. Språktåget fungerar som en hjälp i det arbetet.

  • Senast granskad: 15 mars 2024