Konst i tunnelbanan inspirerar Tranströmerbiblioteket till workshop

En ny konstutställning gav biblioteket idén att arbeta tillsammans med barn och unga i ett projekt inspirerat av konstnären Marja-Leena Sillanpääs verk med boken i fokus.

Under oktober invigde Region Stockholm nya konstutställningar i Stockholms tunnelbana inom ramen för Konstväxlingar, som är tillfällig konst på sju tunnelbanestationer.

På Slussens tunnelbanestation kan resenärerna nu ta del av Marja-Leena Sillanpääs utställning "Böcker ur ett växande arkiv (1968–2024)". I utställningen står boken som objekt och portal till nya verkligheter i centrum. Konstnären letar efter bortglömda böcker som hon ger ny mening genom sin konst.

Det närliggande Tranströmerbiblioteket fick inspiration till att arbeta utifrån utställningen tillsammans med sina unga besökare. Vi intervjuade Rebecca Medici, producent och Lova Berggren, bibliotekspedagog, som båda arbetar på Tranströmerbiblioteket om projektet.

Hur fick ni idén till att arbeta utifrån konsten i tunnelbanan?

Utifrån ett biblioteksperspektiv är Marja-Leena Sillanpää jätteintressant. Hennes konst utgår från böcker, ofta gamla böcker från bibliotek och från berättelser. Det kan ju knappast bli bättre. Marja-Leena jobbar med böcker som artefakter, vilket vi tycker är intressant på olika sätt. Vad berättar den fysiska boken? Vi tycker också att det är roligt att arbeta med konst som barn och unga möter i sin vardag, som till exempel tunnelbanan.

Kan du berätta lite vad ni kommer göra under workshopparna

Vi kommer att besöka Marja-Leenas utställning och med inspiration från den  kommer vi att arbeta med böcker som blivit för slitna för utlåning och skapa berättelser genom kollage och språkmaterialistiska dikter. Vi undersöker också den paratextuella aspekten – vad är ett verk mer än själva textinnehållet? Hur lever en bok genom omslag, titel, och betraktare? Verken som skapas under workshopen kommer också att ställas ut i gatuplanet på biblioteket. På så sätt blir det offentlig konst och knyts ihop med Marja-Lenas utställning.

Har ni tidigare arbetat med projekt kopplat till konst i offentliga miljöer?  Eller har ni fler idéer till kommande projekt i samma anda?

Vi inspireras ofta av konst, konstnärer och offentliga miljöer i vår programverksamhet. Bland annat har vi haft återkommande workshops i så kallat urbant landskapsmåleri och workshops där barn själva, med utgångspunkt i Stockholms litterära skyltar, med text och bild, har berättat om egna viktiga platser.

Under våren planerar vi att ha en serie som heter Blicka in, blicka ut med inspiration av Pablo Picasso. Vi har också arrangerat vandringar i Medborgarhuset med ungdomar där vi tittat på konsten och arkitekturen i huset och sedan skapat våra egna verk.

  • Tranströmerbiblioteket är en del av Stockholms stadsbibliotek.
  • Under höst och vinter kommer de ordna två workshoppar under utställningsperioden. En för ungdomar den 14 november och för barn 6–12 år den 4 januari. 

Håll utkik efter programpunkterna på bibliotekets webbplats.

Till bibliotekets kalendarium

Konsttavla på Slussen. Uppförstorat foto av konstböcker i olika storlekar mot svart bakgrund.

Konsten på Slussens tunnelbanestation

Om utställningen på slussens tunnelbanestation av konstnären Marja-Leena Sillanpää.

Böcker ur ett växande arkiv (1968-2024)
  • Senast granskad: 16 oktober 2024