För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
Porträtt av Irina och Mattias bibliotekarier Nynäshamn
Irina Littner och Mattias Winslow, biblioteksmedarbetare i Nynäshamn

Från kurs till praktik – Shared reading i Nynäshamn

Shared reading är ett begrepp på många bibliotekariers läppar just nu. För att få veta mer om hur denna form av högläsning med samtal kan användas på bibliotek vände vi oss till Nynäshamn.

På biblioteket i Nynäshamn anordnas Shared reading-grupper med både nya och återkommande besökare. Många är intresserade av att veta mer om hur det går till att starta upp träffar. Vi intervjuade därför Mattias och Irina, biblioteksmedarbetare i Nynäshamn om deras bästa tips för att komma i gång. Sist i reportaget hittar du också länkar till information om själva metoden Shared reading.

Hur började arbetet med Shared reading hos er?

Under 2019 fick vi möjlighet att gå kurs i metoden Shared reading för den engelska organisationen The Reader. Mattias och Irina deltog för Nynäshamns bibliotek. Med intresse för bokcirklar och samtal om mänskliga erfarenheter utifrån texter blev det en fullträff. Fyllda av engagemang startade vi sedan två grupper, en öppen serie på biblioteket och en riktad grupp i samarbete med socialförvaltningen. Vi hann med några givande träffar innan pandemin slog till i början på 2020 och stoppade de flesta aktiviteter. Metoden överlevde trots allt och efter en period med digitala träffar och där vi provat oss fram med olika målgrupper och sammanhang har vi nu landat i en stabil verksamhet. 

Fyra kvinnor i 70-årsåldern sitter runt ett bord inne i biblioteksmiljö.

Hur kommer ni jobba med Shared reading under året?

Idag har vi en öppen Shared reading-grupp som träffas en eftermiddag i månaden på biblioteket. Några deltagare återkommer och andra är mer tillfälliga. Texten vi läser är ny för alla utom läsledaren och varje tillfälle inleds med några korta ord om metoden På så sätt går det bra att ansluta utan förberedelser. Vi använder även Shared reading inom uppsökande verksamhet, på daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning och på ett aktivitetshus för människor i utsatthet. Utöver det har vi också anordnat enstaka tillfällen med bland annat kvinnojouren och Synskadades riksförbund i Nynäshamn. Fler kollegor på biblioteket har senare gått kurs i Shared reading och kompetensen hålls i gång genom interna tillfällen då och då.

Tips till andra som är intresserade av Shared reading på biblioteket

  • Gå kursen! Även om tillfällena sedan kallas för något annat än Shared reading, som Delad läsning eller Stressfri bokcirkel, behövs kompetensen och metodbanken.
  • Gör det lätt! Pröva metoden med grupper som redan träffas till exempel genom föreningar eller annan kommunal verksamhet, exempelvis anhörigsamordnarens nätverk.
  • Ha tålamod! Det tar tid att nå ut och hitta rätt. Kontakter i kommunen och lokalsamhället är nyckeln, och det krävs dialog för att hitta gemensamma syften.
  • Pröva på! Vid enstaka tillfällen kan Shared reading även användas som introduktion till biblioteket eller för att väcka intresse för läsning generellt. Då kan man skruva på upplägget vad gäller tid och val av text så att det passar sammanhanget och de tänkta deltagarna.

Mer läsning

Vill du läsa mer om Shared reading? Här är några länkar för vidare läsning.

Shared reading Skånes webbplats(Extern länk)

Om Shared reading på Studieförbundet vuxenskolans webbplats(Extern länk)

Om Shared reading på Biblioteksbladets webbplats(Extern länk)

  • Senast granskad: 7 april 2025

Du kanske också är intresserad av

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.