Bild på läshörna på Hornstulls bibliotek. Blåa sittpuffar, en krukväxt och en golvlampa framför ett fönster med böcker.

Erfarenheter av extra öppet för familjer med barn som har NPF-diagnoser

Barn med funktionsnedsättning är dubbelt prioriterade på biblioteken. Flera av länets bibliotek erbjuder exklusivt öppet för familjer med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom autism och adhd.

Extra öppet för familjer med barn med NPF-diagnoser erbjuds på flera folkbibliotek i Stockholmsregionen. Ett exempel är Hornstulls bibliotek i Stockholms stad. Vi ställde några frågor till Lynn Alpberg, Linda Isaksson och Johanna Härenstam som arbetar där.

Vad är det som gör att bibliotek utan andra besökare passar bra för barn med NPF?

Under den här timmen kan vi dämpa belysningen, och ljudnivån blir också lägre när få besökare är i biblioteket. Barnen behöver inte anstränga sig för att försöka passa in. Alla som finns i rummet har förförståelse eller egen erfarenhet av NPF. Det underlättar också för de medföljande anhöriga som slipper förklara varför barnen beter sig på ett sätt som andra tycker är ovanligt. De kan släppa på garden och slappna av en stund. De slipper hyssja och ha örnkoll på barnen.

Porträtt av Lynn Alpberg, Linda Isaksson, Johanna Härenstam
Lynn Alpberg, Linda Isaksson och Johanna Härenstam på Hornstulls bibliotek

Hur når ni ut med erbjudandet? 

Vi får hjälp av Habiliteringen, intresseorganisationer som Attention Stockholm, Autism Stockholm och Mirum – Tillsammans. Vi använder också Facebook och Instagram med hashtags som till exempel #npffamilj, #npfvänligt, #funkisförälder, #npfförälder och liknande, samt med flyers och affischer och på vår webbsida.

Hur har det tagits emot av familjerna?

Mycket väl. Många är väldigt tacksamma och tycker att det är värdefullt. En förälder uttryckte det så här: ”Tack för stunden. Tack för möjligheten.” Vi kommer definitivt att fortsätta med det här!

Ett bord med ett tidtagarur, hörselkåpor och en korg med saker och en skylt med texten Saker för rastlösa händer.

Har ni tips för att få biblioteket att passa bra för barn med NPF även under reguljära öppettider?

Det är bra att ha ett rum eller en hörna av biblioteket där det går att minska sinnesintrycken, där det är lugnt och tyst. Köp gärna in hörselskydd och koncentrationshjälpmedel att erbjuda vid behov. Använd er av förberedelsedokument vid aktiviteter och program.

  • Senast granskad: 15 april 2024

Du kanske också är intresserad av