Konsten på S:t Görans sjukhus
Att gå runt på sjukhusområdet, både inomhus och utomhus, är en tidsresa där olika rumsligheter, färgsättningar och material möts och vävs in i varandra.
S:t Görans Sjukhus kan ses som en mosaik av framtidsvisioner från slutet av 1800-talet fram till idag. Sjukhuset är ett centralt beläget akutsjukhus. Placerat mitt på Kungsholmen har dess byggnader successivt vuxit fram. De första patienterna togs emot 1888 då sjukhuset öppnades.
Drygt fyra decennier senare var det dags för det utbyggda ”nya” S:t Görans Sjukhus att invigas 1930. Därefter har ytterligare ett antal vård- och behandlingsbyggnader uppförts genom åren. Varje tid för med sig nya arkitektoniska uttryck.
En av de mer karaktäristiska byggnaderna är restaurangen Göranterrassen, ritad av den brittisk-svenske arkitekten Ralph Erskine. Med sin fantasifulla och detaljrika utformning är den ett utmärkande inslag i miljön. Byggnaden är idag kulturhistoriskt klassad.
Entréhallen
Konstnären Gert Marcus har en dominerande gestaltning i sjukhusets huvudentré. Det svarta och vita marmorgolvet ingår i sviten Färgrum och gränslinjer som också består av sex reliefer i hisshallarna på entréplanet. Här finns även en serie grafiska blad utmed korridoren som leder vidare in i sjukhuset. En färg och en form övergår i en annan och skapar en gradvis förändring och rörelse, utan att gränserna är uppenbara vid en första anblick.
Där de äldre byggnaderna förbinds med de nyare knyter konstnären Disa Rytts gestaltning medvetet an till Gert Marcus svarta och skarpa former i marmorgolvet. Hennes konstverk samspelar med omgivande arkitektur. Lysande kulörer och speglande ytor ger en uppiggande till sjukhusets stora och kompakta kropp. Ljusarmaturerna i knutpunkten består av sju färger i ett spektrum, som återkommer och kompletteras med fler nyanser på de blankpolerade stålstavarna. Konstverket kan upplevas såväl på avstånd som på nära håll, oavsett från vilken riktning man närmar sig.
Innergård under verklighetens yta
Konstnären Olle Borg har gestaltat en hel innergård. Resultatet är en storskalig och horisontell målning som ser olika ut beroende på var betraktaren står. Målningen kan ses i sin helhet från de balkonger och inglasade korridorer som vetter mot gården. Allt är målat för hand. Han liknar sitt konstverk vid en dold struktur som delvis har avtäckts, likt ett mosaikgolv vid en arkeologisk utgrävning. Olle Borg arbetar alltid med matematiska mönster i sin konst. Här har han utgått från det färdiga rutnätet på innergårdens stenläggning, men har lagt mönstret diagonalt för att skapa dynamik.
Kosmisk atmosfär i ljusschakt
Konstverket i det stora ljusschaktet ger möjlighet till både distraktion och eftertanke. Ljuset reflekteras i tusentals färgade glaspärlor och tankarna kan leda till is, vattenytor, dimma eller en kosmisk atmosfär. De böljande formerna ger en känsla av mjukt tyg. Pärlorna har vävts ihop med ståltråd. Varje våningsplan har en egen färg, från grönt på bottenplanet till blått högst upp. Mönsterbårder på fönsterglas hör ihop med den svävande skulpturen. Konstverket heter I ljuset från vintergatan och är skapat av Elisabeth Westerlund.
Ljuskonst visar vägen
En serie ljuslådor med glasfronter lyser upp väggen på fasaden till byggnad 30 och 20 vid nya akutentrén. Ljuset från lådorna bildar ett harmoniskt ljusspel i åtta olika färger. Konstnären Achim Kobe har skapat detta konstverk som förenar ett välkomnande spel med färg, form och ljus och med en vägvisande funktion.
En av tegelväggarna är ett konstverk
1989 skapade konstnären Lillemor Petersson verket "Stentecken", en konstnärlig gestaltning av dåvarande ambulanshallens fasadvägg mot S:t Göransgatan. Konstverket utgjordes av en 30 meter lång relief bestående av cirka 2 000 skulpterade eller på annat sätt bearbetade tegelstenar. Vid ombyggnaden plockades muren ned och har nu återmonterats i ett nytt projekt tillsammans med konstnären.
Nu står nya konstverk av Lillemor Petersson på plats vid S:t Görans sjukhus – en 20 meter lång vågformad tegelvägg och tre stycken fem meter höga tegelskulpturer. Samtliga nya konstverk består av beståndsdelar från det tidigare verket.
Karaktäristiska fågelskulpturer
Maud Spangenbergs skulpturgrupp "Fågelformer i brons" har i många år stått framför huvudentrén. Skulpturgruppen har tagits bort tillfälligt i och med ombyggnationer vid sjukhuset, men kom åter på plats under 2021. Nio konstnärer har arbetat med de centralt belägna hisshallarna där varje plan har fått sin egen karaktär, till exempel hittar vi på entréplanet Gert Marcus konstverk "Färgrum och gränslinjer".
Skulptur som strävar uppåt
Linda Bäckström har gjort en monumental skulptur för en innegård vid nyuppförd byggnad 45. Skulpturen med titeln "Larry", ser ut att vara lättare och mjukare än vad den är, och för tankarna till ett fång ballonger som är på väg att sväva upp mot himlen. Skulpturen i gjuten aluminium är döpt efter amerikanen Larry Walters som 1982 tog en flygtur i en trädgårdsstol med hjälp av åtskilliga heliumballonger.
- Senast granskad: 18 juli 2023
Du kanske också är intresserad av
För ärenden som berör konst(Öppnas i nytt fönster)
För dig som ska ansökan om konst till arbetsplatsen, anmäla om verksamhetsflytt eller annat som berör konst. Alla ärenden hanteras via e-tjänsten Konstanmälan.Caiop S:t Görans webbplats(Extern länk)
Välkommen till Capio S:t Görans Sjukhus - Akutsjukhuset mitt i stan. Capio S:t Görans Sjukhus är ett akutsjukhus för vuxna patienter, beläget på Kungsholmen.Konst på akut- och närsjukhusen
Se konsten på sjukhusen i Danderyd, Huddinge, Solna, Nacka, Sollentuna, Södertälje, Södersjukhuset, S:t Eriks Ögonsjukhus och S:t Görans sjukhus.