Konsten på Nacka sjukhus
För att möta framtidens vårdbehov genomför Region Stockholm en av de största investeringarna någonsin inom hälso- och sjukvården. Som ett led i att skapa bättre lokaler och utveckla vården har sjukhuset byggts om. Satsningen omfattar även ny konst.
I de nya konstnärliga uppdragen har det ingått att på ett fritt sätt knyta an till äldre konstverk på sjukhuset. Gestaltningarna behöver även förhålla sig till arkitekturen och vårdverksamhetens förutsättningar och krav. Sjukhuset ligger inte långt ifrån Gustavsberg som varit ett centrum för keramisk konst och brukshantverk. Ända sedan sjukhuset var nytt på 1960-talet har den keramiska konsten varit framträdande.
Huvudentrén
Som besökare möts man redan i huvudentrén av lekfulla och organiska formationer i blå, grön och brun keramik. Det är Stig Lindbergs keramiska relief Funderingar i väntrum som löper längs väggarna i entréhallen. Konstverket skildrar både livets utveckling och de olika känslor som kan genomströmma människor på ett sjukhus. På väggen mellan bilderna har konstnären ristat mönster, för att skapa en rytmisk helhet. Stig Lindberg var under en period konstnärlig ledare för Gustavsbergs porslinsfabrik. Verket för Nacka sjukhus uppfördes 1965.
I Lisa Larsons keramiska relief är figurerna uppbyggda av separata delar. Huvudena för sig, över- och underkroppar för sig. Betraktaren kan skapa nya karaktärer genom att i fantasin kombinera delarna annorlunda. Motivet är familjeliv, systerskap och moderskap. Verket är installerat i vårdcentralens korridor och står i dialog med Stig Lindbergs verk på samma våningsplan.
Längre in i entrén hänger en tredelad målning av Ulf Wahlberg. Det är ett abstrakt landskap med geometriska former där det går att se byggnader och segelbåtar vid en strand. Bilden badar i ett mjukt, varmt ljus.
Ett sagolikt äventyr i hisshallen
Maria Boijs keramiska installation Klockan och berget är som hämtad ur en saga. En historia löper genom sjukhusets hisshallar och binder samman de olika våningsplanen. I hennes skulpturer väcker frågor om trygghet och osäkerhet, kring det som är bekant och det som är främmande. I gestaltningsuppdraget ingick att förhålla sig till de reliefer av Stig Lindberg från 1960-talet som finns i sjukhusets entré. Maria Boij har precis som Stig Lindberg skapat bildelement som är ristade direkt i väggen.
Lek med ljus och mörker på våning 2 – 7
På våning 2 – 7 finns ett mönster på glaset mellan hisshall och avdelning. Mönstret till fönsterfolien är skapat av formgivaren Elsa Chartin. Utgångspunkten är ett fotografi av ett lummigt lövverk taget under en solförmörkelse. Själva bladen är ogenomskinliga, men i mellanrummen ser man in igenom det klara glaset. Mönstret skyddar mot insyn, men möjliggör samtidigt kontakt mellan personal och patienter.
Textila skulpturer på sluten psykiatri
Som fanor. Så beskriver konstnär Bella Rune sina två textila skulpturer med titeln Vi längtar. Fanorna har samma triangulära form men är gjorda i olika sorters tyg. Den ena består av silver- och guldfärgade textilier och har något av 1980-tals disco över sig. Den andra snarare 1970-tal, tillverkad av indigoblått batikmönstrat jeanstyg.
After Work är installerad i en personalmatsal. Tyg och fransar skapar en optisk illusion av tredimensionella kuber. Tyget är signalrosa och glansigt som en gymnastikdress i lycra.
Ny konst i möte med den äldre konsten
Nacka sjukhus byggs om och renoveras i olika etapper där den första, som inrymmer sex avdelningar och sammantaget 96 vårdplatser för slutenpsykiatrisk vård, öppnade 2019. Konstnärlig gestaltning är en viktig del i investeringen. Med konstens olika uttryck och tilltal får sjukhusmiljön en mänsklig dimension. Genom att gestalta dessa nya platser fortsätter en tradition av konst på Nacka sjukhus.
För gestaltning av utrymmen runt hisshallarna utlystes 2017 gestaltningsuppdraget som skulle stå i dialog med Lindbergs gestaltning. Uppdraget gick till Maria Boij.
Ytterligare två gestatlningsuppdrag för avdelningar utlystes med den textila konsten på sjukhuset som utgångspunkt. Konstärerna Jonas Nobel och Jakob Sjöstedt tillelades uppdragen 2018.
En resa i tid och rum
Att se på konst är som att resa i tid och rum. Precis som när man läser böcker kan man i sin fantasi förflyttas till andra tider och platser genom konsten. Tack vare ett initiativ från personalen på en geriatrisk avdelning på Nacka sjukhus kom projektet En resa i tid och rum till.
Till korridorerna på avdelningen arbetade personal, konsthandläggare och konstprojektledare med att skapa möte med konsten på betraktarens villkor. Ett urval av konst och pedagogiska texter blev ett redskap för att stimulera det friska hos patienterna. Många av konstverken handlar om resor, okända världar, fantasier och om djur och natur, något som alla kan relatera till.
Konstvandringen är en unik satsning på konst för äldre sjukhuspatienter, initierat av Region Stockholm, i samarbete med Capio Geriatrik Nacka. Syftet med projektet är att aktivera patienterna, stimulera till samtal och främja deras hälsa och rehabilitering.
Akvarell av Maria Luostarinen.
- Senast granskad: 12 november 2024
Du kanske också är intresserad av
För ärenden som berör konst(Öppnas i nytt fönster)
För dig som ska ansökan om konst till arbetsplatsen, anmäla om verksamhetsflytt eller annat som berör konst. Alla ärenden hanteras via e-tjänsten Konstanmälan.Capio Geriatrik på Nacka sjukhus(Extern länk)
På Nacka sjukhus finns flera olika vårdgivare med region Stockholm-avtal.Konst på akut- och närsjukhusen
Se konsten på sjukhusen i Danderyd, Huddinge, Solna, Nacka, Sollentuna, Södertälje, Södersjukhuset, S:t Eriks Ögonsjukhus och S:t Görans sjukhus.