Konsten på Nacka sjukhus

Två konsthantverk dominerar gestaltningsideerna på sjukhuset i Nacka. Närheten till Gustanvsberg med sin keramiska tradition avspeglas i entrén med gestaltningar av älskade formgivare som Stig Lindberg och Lisa Larsson. keramik på vägg

väggduk

samtalsrum för barn med tavla i textil med kartong som motiv

Ny konst i möte med den äldre konsten

Nacka sjukhus byggs om och renoveras i olika etapper där den första, som inrymmer sex avdelningar och sammantaget 96 vårdplatser för slutenpsykiatrisk vård, öppnade 2019. Konstnärlig gestaltning är en viktig del i investeringen. Med konstens olika uttryck och tilltal får sjukhusmiljön en mänsklig dimension. Genom att gestalta dessa nya platser fortsätter en tradition av konst på Nacka sjukhus.

figurer i keramik på rad på en vägg ovan träbänkar

För gestaltning av utrymmen runt hisshallarna utlystes 2017 gestaltningsuppdraget som skulle stå i dialog med Lindbergs gestaltning. Uppdraget gick till Maria Boij.

teckningslika keramikfigurer monterade på en vägg - en katt, en person och grenar med blad och blommor

Ytterligare två gestatlningsuppdrag för avdelningar utlystes med den textila konsten på sjukhuset som utgångspunkt. Konstärerna Jonas Nobel och Jakob Sjöstedt tillelades uppdragen 2018. 

tre tavlor med foton

två tavlor på trä

För de nybyggda lokalerna har också i nära samarbete med verksamheten och byggprojektet ett unik fönsterfoliering tagits fram av Elsa Chartin. Textila skulpturer av Ebba Rune har fått plats i personalutrymmen.

folier på glasdörr

textil skulptur i geometrisk form på vägg framför matbord

En resa i tid och rum

Att se på konst är som att resa i tid och rum. Precis som när man läser böcker kan man i sin fantasi förflyttas till andra tider och platser genom konsten. Tack vare ett initiativ från personalen på en geriatrisk avdelning på Nacka sjukhus kom projektet En resa i tid och rum till.

 Till korridorerna på avdelningen arbetade personal, konsthandläggare och konstprojektledare med att skapa möte med konsten på betraktarens villkor. Ett urval av konst och pedagogiska texter blev ett redskap för att stimulera det friska hos patienterna. Många av konstverken handlar om resor, okända världar, fantasier och om djur och natur, något som alla kan relatera till.

Konstvandringen är en unik satsning på konst för äldre sjukhuspatienter, initierat av Region Stockholm, i samarbete med Capio Geriatrik Nacka. Syftet med projektet är att aktivera patienterna, stimulera till samtal och främja deras hälsa och rehabilitering.

akvarell av två pojkar som spelar boll

Akvarell av Maria Luostarinen.

  • Senast granskad: 18 juli 2023

Du kanske också är intresserad av