Om bänkarna Inflyttarna på Hagaplan

Här kan du läsa mer om bänkarna i Inflyttarna på Hagaplan. Använd gärna funktionen uppläsning. Inflyttarna är skapad av konstnären Johanna Karlin.

Nr 1 Skolbänken 

Tidigare har den här bänken varit placerad vid Ölands folkhögskola. Den stod intill en örtagård som anlagts av den som en gång ägde huset.  Huset skänktes senare till Region Kalmar med förbehåll om att det skulle bli en folkhögskola. 
Träbänken hittades övervuxen och bortglömd, med inristningar som vittnade om ett tidigare liv. Delvis gömd av ett buskage, verkade den ha blivit kvar från en annan era. Bänken skymtade fram lite mystiskt, nästan som om den vore en portal till en annan plats och tid.

Nr 2 Förortsbänken

Den här bänken kommer från ett bostadsområde i Kälvesta, en förort till Stockholm. Platsen den stod på var områdets hjärta och en samlingsplats för gemenskap i kvarteret. Mellan pingisbord och gungor har den stått i år efter år i alla väder. Pålitligt har den erbjudit uppsikt över barnens påhitt.
Bänken som utstått tidens tand, har nu rustats upp och placerats här på torget. Lekplatsen i Kälvesta har fått en ny bänk som kommer stå i många år framöver och komma nya generationer barn till del.

Nr 3 Blomstermåla

Två blå bänkar stod intill varandra längs genomfartsvägen i Blomstermåla. Bänkarna var en naturlig träffpunkt för de boende i området. De stod i centrum och utgjorde en social mötesplats där man hade uppsikt över allt och alla. 
Bänkarna är målade i en liknande blå färg som konstnären Bengt Johanssons populära skulpturer, som finns på orten. Med sin blå färg blev bänkarna även en hyllning till konsten.

Grupp Rastplatsen

Nr 5-9

För de som färdas långa sträckor är rastplatser är ett välkommet avbrott. En plats att vila ut på och kanske äta något medhavt, vid en ansträngande resa. Rastplatser är permanenta, men användarna är där för korta, flyktiga besök. De är inte slutmål för resan, men viktiga hållplatser där människor som är på väg i olika riktningar möts.

ENSKILD BÄNK RASTPLATSEN

Nr 5 Stoppsten

Där här stenen kommer från en hemlig plats. En okänd hemvist.
Vi kan fantisera om den kommer från norr eller söder, från öst eller väst. Men kanske spelar dess ursprung ingen roll, utan snarare vad den har för uppgift?
Vitmålade stenar är ofta placerade för att hindra fordon att ta sig fram. De kan hittas lite varstans, runt om i Sverige. Stoppstenar är en del av landskapet både i städer och på landsbygden. Stenar som har flyttats från sin naturliga miljö i skogen till stadens noggrant planerade rum. 

RASTPLATSEN

Nr 7 Picknick

Vid rastplatser hittas ofta picknick-bord i trä av den här modellen. Just det här har stått vid en stenig strand i hamnen i Byxelkrok på norra Öland. Här har människor satt sig ner för att äta en glass i solen och se barnen leka. Varma sommardagar har människor samlats vid bordet för att umgås. De har lockats till stranden för att se solen gå ner i det glittrande havet. 

GRUPPSKYLT PROPELLERN

Nr 12-14

Tre bänkar är placerade likt en propeller. Var och en i olika material, med helt olika egenskaper. En i metall, en i betong och en i trä. Bänkarna i gruppen Propellern erbjuder utblickar i olika riktningar.
Bänken i massivt trä kallas Evig och togs fram efter Stormen Gudrun, en orkan som orsakade enorma skador längs den svenska Västkusten år 2005. Träden som föll på grund av stormen användes som material för bänken Evig, som sedan dess finns på flera platser i det området. 

ENSKILD BÄNK STORA & LILLA ÖN

Nr 11 Berlinbänken

Den här bänkmodellen är gjord i en verkstad i Berlin. Bänkarna tillverkas för stadens räkning och kan hittas på många platser där; såsom i parker, på torg och utmed promenadstråk. Genom åren har bänkarna skänkt miljontals berlinare en stunds vila i stadsmyllret. Modellen har funnits sedan 1900-talet och genomlevt två världskrig och ett delat land. 

GRUPPSKYLT BION

Nr 15-19

I gruppen Bion står bänkarna på rad. Några bänkar är vända mot den öppna torgytan, medan en bänk är vänd mot sjukhuset.
De tre bruna bänkarna kommer från en parkmiljö i Kalmar. De ser likadana ut och de känner varandra väl. Den faluröda bänken av samma modell stod i hamnen i Färjestaden på Öland. 
På var sin sida om vattnet, mellan fastlandet och Öland, har bänkarna spanat på varandra. På torget Hagaplan möts de för första gången. 

GRUPPSKYLT PILEN

Nr 21-25 

Fem bänkar bildar formen av en pil. Färger och former upprepas i bänkarna, men alltmer förenklat. Den gröna färgen i Stockholmsbänken återkommer hos flera bänkar. Även mönstret på streckmetallen och formen på benen upprepas. I spetsen av gruppen står belysningsstolpen som en tydlig startmarkör, eller som en avslutande punkt.

ENSKILD BÄNK PILEN

Nr 24 Olympia

Bänken Olympia togs fram inför OS i München 1972. De olympiska spelen hade både en sportslig och en politisk sida. Eventet utsattes för en terroristattack som fick tragiska följder. Tävlingarna avbröts, men återupptogs igen för att manifestera idrottens kraft att föra människor samman. Två människor som möttes där var Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. 

ENSKILD BÄNK PILEN

Nr 25 Hallundabänken

Den här bänken stod vid ett bostadsområde intill Hallunda centrum i Stockholm. Den stod där sedan området byggdes på 1970-talet. Boende i området passerade bänken på väg till och från centrum. För de med trötta ben och tunga matkassar gav bänken en paus på vägen. Träbänken stod nära en parkering och var också en bra väntplats inför en kommande biltur. 

GRUPPSKYLT UTLÖPARNA

Nr 26-28

I gruppen Utlöparna har några bänkar gett sig av en bit bort från resten av den större gruppen. Likt bångstyriga får, har de bildat en ny grupp och lämnat de övriga i flocken. Kompisarna vill vara unika samtidigt som dom också vill vara likadana. 
En är organgeröd. En är orangerosa och en är rödrosa. Färgerna får bänkarna att både sticka ut och höra ihop.

  • Senast granskad: 13 februari 2024