skiss över tänkt station med vågor i taket

12 nya stationer gestaltas

Konstnärerna för de nya stationerna på Blåa och Gula linjen utsågs i en tävling redan 2015. Sedan dess har konstnärerna jobbat tätt tillsammans med arkitekter och ingenjörer för att konsten ska bli en integrerad del av varje station.

Konstnärerna bakom gestaltningarna

Konsten i tunnelbanan fyller flera funktioner. Den är viktig för tillgänglighet, orientering och trygghet. Konsten gör också miljön minnesvärd för tillfälliga besökare och intressant att vistas i för resenärer.

Hur har konstnärerna tänkt och vad berättar de om arbetet?

Play-kanalen för nya tunnelbanan.

Barkaby: Iréne Vestman

Hör konstnären Iréne Vestman om sitt första besök i bergrummet i Barkarby, där hennes konst kommer att prägla stationen. I flera år har hon arbetat med den konstnärliga gestaltningen av Blå linjens nya slutstation, Barkarby.

Läs mer om konsten på Barkabys station på nya tunnelbanans webbsida

Barkarbystaden: Helena Byström

Citat från flygtiden lyfter stationsgolvet

”Markdimma – ingen flygning idag” heter gestaltningen av Barkabystaden av konstnären Helena Byström. Gestaltningen omfattar citat med bokstäver i mässing lagda på golv i terazzo.

Läs mer om konsten i Barkabystaden på nya tunnelbanans webbsida

Arenastaden: Georg Zey, Axel Lieber, Hans Hemmert, Thomas Schmid och Andreas Piontkowitz

Ett valv av pixlar i Arenastaden

inges idee – Georg Zey, Axel Lieber, Hans Hemmert samt Thomas Schmidt i samarbete med Andreas Piontkowitz.

Läs mer om konsten i Arenastaden på nya tunnelbanans webbplats

Södra Hagalund: Pia Törnell

Ljuset ska skapa en egen värld i berget

Drömska ljusspel och lekfulla linjemönster – det kommer resenärer att möta på Södra Hagalund när stationen står klar. Konstnären Pia Törnell berättar vad som lockade henne till att arbeta med konsten i nya tunnelbanan.

Läs mer på konsten för Södra Hagalund på nya tunnelbanans webbplats

Hagastaden: Åsa Jungnelius

"Snäckan är en hyllning till moderskapet”

På nya stationen Hagastaden kommer resenären kliva in i en snäcka. Konstnären Åsa Jungnelius berättar hur hon försöker skapa en varm och trygg plats som hyllar moderskapet.

Läs mer om den nya konsten på Hagaplan på nya tunnelbanans webbplats

Sofia: Peter Johansson och Barbro Westling

UNDERVERK

Konstnärsduon Peter Johansson & Barbro Westling beskriver sin gestaltning:

Stora och gamla träd har en närvaro som lugnar och inspirerar. Skimrande löv, strålar från en sol som skymtar. Friden i en skogsglänta kan verka meditativ på jäktade nutidsmänniskor och träd intar ofta en central plats i världsbilder och trosvärldar. Träd är varelselika och människors relationer till träd är ofta djupt rotade.

Läs mer om konsten på Sofia på nya tunnelbanans webbplats

Hammarby kanal: Monika Larsen Dennis

Relationskonst på väg

– Namnet Hammarby kanal känns väldigt bra och det passar mig utmärkt att stationen är så lång, eftersom man får tid att tänka lite när man tar sig till och från tåget. Det är också fint att stationen binder ihop två bostadsområden som vuxit till sig de senaste 15 åren. Hammarby kanal ligger på så sätt mitt i ett nytt centrum, säger Monika Larsen Dennis, som själv bodde i området, på Rutger Fuchsgatan, när hon utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan på 1990-talet. 

Läs mer om  konsten på Hammarby kanal på nya tunnelbanans webbplats

Gullmarsplan: Jesper Nyrén

 Stora mikroskopiska kristaller på Gullmarsplan

– Jag har hämtat inspiration från bergarter och mineral. Bland annat har jag använt en mikroskopisk kristallstruktur som jag har förstorat upp till flera meter, säger han.

De färgrika geometriska mönstren gör Jesper Nyrén i keramik, ett material som han tidigare aldrig arbetat med och därför samarbetar han med en keramiker. Att vara en del av ett så stort projekt och samtidigt få stor frihet är något han uppskattar.

– Att arbeta med konsten för nya tunnelbanan är det roligaste uppdraget jag jobbat med.

Läs mer om konsten på Gullmarsplan på nya tunnelbanans webbplats

Slakthusområdet: Helena Isoz

”Jag vill bryta upp stationens linjära flöde”

Utspridda rosenblad och skridskospår i en mörk is är några inslag som kommer att prägla Slakthusområdets tunnelbanestation. Helena Isoz, som ansvarar för stationens konstnärliga gestaltning vill bryta upp de linjära rörelsemönster som kan uppstå i det offentliga rummet.

– Jag har valt att kalla förslaget för ”Åkning”. Det anspelar på oss som rör oss i stationen. Allt är rörligt utom själva stationsrummet som är ankaret. Min tanke har varit att skapa former i golvet som förhåller sig till vår rörelse och som vi kan förhålla oss till när vi går där, säger Helena Isoz.

Läs mer om Åkning på nya tunnelbanans webbplats

Sickla: Anna Lerinder

Utblick och Riktning

– Jag är mycket intresserad av rummet, volymen och dess användning. Jag brukar när jag föreläser för studenter prata om den användarvänliga offentliga konsten, säger konstnären Anna Lerinder. Med användarvänlig menar jag syftet med konsten som kan vara allt från att beröra rent känslomässigt till att bara vara en vacker dekorativ yta för ögat i samspel med själva rummet och dess användning.

Ämnet är stort men vad jag vill säga är att om man lyckas skapa konst där allt hänger ihop, arkitekturen, rörelsen i rummet och materialen så har man kommit väldigt långt. Jag tycker om när konst inte känns placerad utan känns som att den hör hemma.

Järla: Cilla Ramnek

Järla ska bli en ombonad station

Cilla Ramnek tar sig an ett drömprojekt – att utforma konsten på en av de nya tunnelbanestationerna. Hennes tanke är att skapa en känsla av hem och omsorg, med ett feminint anslag.

En av de främsta beståndsdelarna i konsten på station Järla är olika mönster som hämtats från tyger och textilier som man ofta hittar i ett hem, berättar hon.

Möt Cilla Ramnek i film på youtube

Golvet i biljetthallen kommer täckas av en flätning. Cilla Ramnek beskriver det som ett generiskt allmänt mönster som återfinns i alla kulturer och tidsåldrar. På stationens mellanplan är golvet inspirerat av en klassisk köksduk, köksrutan.

Om konsten på Järla på nya tunnelbanans webbplats 

Nacka: Thomas Carlsson

Ett enormt elefanthuvud, en noshörning och 300 fåglar

Noshörning, elefant och 300 unika fåglar - naturen kommer att ta plats på den nya tunnelbanestationen i Centrala Nacka. Thomas Karlsson är konstnären bakom konstverken.

Läs om konsten på Nacka station på nya tunnelbanans webbplats

Se film på youtube där Thomas Carlsson berättar om gestaltningen.

  • Senast granskad: 30 september 2024