För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
Stillbild av ett rutmönster som verkar byta färg från gult till vitt och grönt.

2025 Leo Reis

I tunnelbanan är vi ständigt i rörelse, på väg någonstans. Nu får denna plats en ny dimension genom visningen av Leo Reis experimentella film Metamorfoser från 1961 i Konstväxlingar vid Skanstull. 

Metamorfoser

Animationen är en hypnotisk och poetisk resa genom abstrakta former som genomgår oavbrutna förvandlingar – en rytmisk dans av färg och ljus. 

Metamorfoser liknar ingen annan film från sin samtid. Dess uttryck påminner om abstrakt måleri. Leo Reis, som i grunden var målare, ville utforska vad bilden kunde bli bortom duken.

Under fem års tid arbetade han metodiskt med att skapa 22 000 enskilda bilder, där teckningar projicerades som diabilder och byggdes upp till en rörlig optisk arkitektur. Resultatet är en visuell upplevelse där färgen blir ljus och tiden tycks ta fysisk form. 

Skanstulls tunnelbanestation mellan entré och hiss. Vit vägg med fyra skärmar.

Om konstnären

Leo Reis (1926–2001) utbildade sig till målare vid Valands konstskola i Göteborg. I sin konstnärliga verksamhet utvecklade han en egen teori som han kallade optisk arkitektur, och som han arbetade med i en mängd konstnärliga tekniker. I sin tid var Reis en etablerad och välkänd målare men tillhörde inte någon filmgemenskap. Han arbetade självständigt, och hans första film Metamorfoser, producerades i en studio han hade på det gamla slottet Torup i Skåne.  

För Reis var konsten ett sätt att hitta ny kunskap om naturen utan att avbilda den. Han inspirerades av klassiskt måleri och geometriska principer, men hans konst blickade samtidigt framåt mot digitalt skapande. Leo Reis kan ses som en länk mellan tidig abstrakt animation och den digitala konst som syns än idag genom sin film Metamorfoser.

På Skanstulls tunnelbanestation förmedlas samtidigt en känsla av både nostalgi och blick mot framtiden.  Filmen visas i tre månader med start april 2025.

Skanstulls tunnelbanestation mellan entré och hiss. Vit vägg med fyra skärmar.

  • Senast granskad: 1 april 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.