2024 Ming Wong

Ming Wongs film visas från 1 april på Skanstull och 2-9 april på Spårvägsmuseet:. “Lär dig svenska med Susan Wongtag”, 2023

I“Lär dig svenska med Susan Wongtag” där skapar konstnären en persona inspirerad av Susan Sontag och förvandlar henne till ”Susan Wongtag”. Den amerikanska författaren kulturteoretikern och filmskaparen, bodde en period i Stockholm för att göra sin första film 1969, och skrev  sedan "A letter from Sweden", en essä om hennes upplevelser av landet. På flera skärmar upprepar Susan Wongtag utvalda delar av brevet, denna gång på svenska, som ett sätt för oss att lära oss om landet, språket och hur andra uppfattar oss. 

Om Ming Wong 

Ming Wong är född 1971 i Singapore, boende i Berlin och Stockholm. Han är utbildad i Singapore och England. Wong är just nu professor i fri konst med inriktning på performance på Kungl. Konsthögskolan. Wong arbetar med videokonst, installation och performance och är känd för sina omtolkningar av ikoniska filmer, där han ofta spelar alla roller själv, både manliga och kvinnliga, som ett sätt att ompröva västerländsk filmkanon som en queer asiatisk man. I sina videoverk har Wong undersökt klassiska filmer från regissörer som Rainer Werner Fassbinder, Wong Kar-wai, Pier Paolo Pasolini, Ingmar Bergman och Roman Polanski. Ming Wong har varit verksam konstnär sedan slutet av 90-talet.  

Ming Wongs videoverk och installationer har visats i grupp- och soloutställningar över hela världen. Bland annat Centre Pompidou, Paris (2023); Museum of Modern Art, New York (2023); MAXXI, Rome (2022); Singapore Art Museum (2022). Han representerade Singapore i Venedig Biennalen 2009. 

Visas 2-9 april 2023 på Spårvägsmuseet, visas 1 april 2024 –30 juni 2024 på Skanstulls t-banestation. 

Vad händer när man korsar en akademisk föreläsning och en konstperformance?

Studenter från Kungliga Konsthögskolan/Royal Institute of Art (Mejan) bjöd in till en serie ”lecture performance” på Stockholms Economics’ och SSE Art Initiative den 7 maj 2024.

Performanceprogrammet sker med koppling till ”Lär dig svenska med Susan Wongtag” av konstnären Ming Wong. Konstväxlingar är ett koncept med 13 utställningar per år i Stockholms tunnelbana, beställda av Region Stockholm och SL.

Specialframträdande av Susan Wongtag tillsammans med Ulrika Lublin, projektledare för Konstväxlingar och Alida Ivanov, konstrådgivare för Konstväxlingar 2023-24 genom Artplatform AB.

  • Senast granskad: 26 juni 2024