2021 Anton Vidokle och Pelin Tan

Anton Vidokle och Pelin Tan
2084: A Science Fiction Show, episode 3: The Noosphere (2013)
Skanstull | 1 juli - 30 september 2021

Ett årslångt program med videokonst som ringar in klimatfrågan och andra globala fenomen rundas av med en fjärde och sista utställning innan ett nytt tema tar vid. Konstnären Anton Vidokle och forskaren och sociologen Pelin Tan ligger bakom videoverket 2084: A Science Fiction Show, episode 3: The Noosphere som visas på fyra skärmar nära spärrarna på Skanstulls tunnelbanestation under juli-september.

Verket berör frågor om framtiden och hur människans agerande skapat den situation vi befinner oss i och det vi kommer att möta framöver. I videon talas om nya sjukdomar och naturkatastrofer. En man i vit kostym erbjuder civilisationens räddning. Lösningen kommer förpackad med ett andligt och pedagogiskt program som man uppmanas ansluta sig till.

Det är en åsna och en krukväxt i en grotta som agerar huvudpersoner och det uppstår en intressant spänning mellan det allvarliga innehållet och den tillskruvade gestaltningen. En berättarröst förklarar att videon utspelar sig 2084 och att ett kraftfält påverkar hela planeten – kraften är det mänskliga förnuftet. Begreppet noosphere, “förnuftets sfär”, behandlas under videons gång. Det är en ny fas i planetens utveckling efter geosfären och biosfären där tänkandet styr. 2084 har det utvecklats till ett globalt telepatiskt system. Åsnan och plantan diskuterar sinsemellan och vrider på argumenten; inte kan väl människorna tillskrivas allt? Åsnor har också en tankevärld!

  • Senast granskad: 31 oktober 2023