Konstväxlingar på Skanstull

På Skanstulls tunnelbanestation har videokonsten skapat rörelse sedan 2004.  Både internationellt och lokalt baserade konstnärer ingår i programmet. Första veckan visas filmerna även på Spårvägsmuseet.

Fyra filmer inom temat identitet

Filmerna handlar om identitet på olika sätt. Hur en identitet hör till en plats, ett hem, en kropp och vad som händer med identiteten när dessa saker byter skepnad och förändras. Vi förflyttas både i tid och rum - från 1970-tal till nutid och mellan Berlin, Malmö, Bulgarien och Stockholm.  

Nu har du även chansen att i lugn och ro se de fyra videokonstverk som ingår i Konstväxlingar på Skanstulls tunnelbanestation. Filmerna visas under en vecka på Spårvägsmuseet, och under tre månader i tunnelbanan.

Tre stillbilder ur filmen Susan Wongtag.

“Lär dig svenska med Susan Wongtag”, 2023

Ming Wong har arbetat i Sverige under de senaste fem åren och skapar med filmen Lär dig svenska med Susan Wongtag en allegori över hur det är att närma sig en annan kultur genom att utgå från Susan Sontags "A letter from Sweden". Ett videoverk som på många plan får oss att se oss själva utifrån.

Visas fram till 30 juni 2024.

Porträttbild Harun Farocki.

“Make-Up” från 1973

Harun Farocki 

Visas 2-9 juli 2024 på Spårvägsmuseet, 1 juli –30 september 2024 på Skanstulls t-banestation 

Videokonstprogrammet avslutas med ”Make-Up” från 1973 av den ikoniska filmaren Harun Farocki (1944-2014) som vi har glädjen att för första gången visa i Skanstulls tunnelbana. Make Up är en av Farockis mer ovanliga videoverk där vi får följa transformationen av en ung kvinnlig modell som förbereder sig för en fotografering. Först hemma i sin lägenhet och sedan i stolen hos en makeupartist som täcker ansiktet på den unga kvinnan med krämer, puder och rouge. Kvinnans identitet suddas ut för att bli till en projektionsyta, en vit duk. 

  • Senast granskad: 29 april 2024

Du kanske också är intresserad av