2024 Linn Byrkjeland

Utställningen "A Slender Arc of Light" (En tunn båge av ljus) visas på Odenplans tunnelbanestation 5 juli till 30 september 2024. Titeln syftar på målningarnas form i utställningsrummet.  

Storskaligt måleri med inspiration av de finska skogarna

För första gången på många år visas måleri i konstmontern Odenplans tunnelbanestation. I denna sommarutställning svävar fyra dubbelsidiga akrylmålningar på bomullsduk. Dukarna blir fönster in i ett universum där konstnären utforskar färg, form och rörelse i både bild och rum. Att skapa ett fönster är ett sätt att se inåt och att titta ut, samtidigt. Byrkjelands målningar öppnar en gräns mellan dimensioner och rum, en transparent förbindelse mellan världar. 

Fyra målningar med pastelliga abstrakta mjuka former.

Ett universum och en kärleksförklaring

Linn Byrkjelands arbete utgår från en nyfikenhet för färg. Det är ett evigt sökande efter färger och färgkombinationer som väcker konstnärens intresse. Hon skildrar ett universum genom bilder med olika dimensioner. 

Jag hoppas att verken kan möjliggöra att betraktaren kan stanna upp för en stund och drömma sig iväg och in i målningarna, som skapar fönster ut i andra dimensioner. Jag vill skapa olika rörelser och nyfikenhet i och för utrymmet med hjälp av att målningarna är dubbelsidiga 

I montern hänger fyra akrylmålningar som är fulla av färg, form och rörelse. Konstnären, inspirerad av sina rötter i de finländska skogarna, tar oss med på en resa genom jordens element och rymdens vidder. Här möter vi varelser från den nordiska skogen, skapade med omsorg och fantasi. Genom färgens magi bygger konstnären upp sitt eget universum, där det vardagliga och det absurda förenas för att utmana vår syn på verkligheten.  

Humor, lekfullhet, intuitiv process - blir kärleksbrev till alla de ställena hon vuxit upp och återkommer till i sin konst. 

Om konstnären

Linn står i montern framför två av målningarna i utställningen.

Linn Byrkjeland (född 1991) är bildkonstnär från Korsholm, Finland med examen från Umeå konsthögskola 2023. Hon har bland annat ställt ut på Galleri Apoteket på Gotland, GSA i Stockholm och varit med i stipendiatutställningen "Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne" vid Uppsala Konstmuseum under examensåret. Hon har även haft flera separatutställningar i Tromsö, Norge. 

Sommarutställning 2024

Se film från öppningen 5 juli 2024 där projektledare Ulrika Lublin samtalar med Linn Byrkjeland om utställningen "A Slender Arc of Light". Utställning pågår fram till 30 september 2024.

Om Konstväxlingar

Konstväxlingar ger möjligheten att förändra hur vi upplever vår vardagliga miljö genom konst. Vi bjuder in konstnärer att visa utställningar i Stockholms tunnelbana som genomströmmas av miljontals människor varje dag. 

På Odenplans tunnelbanestation visas verk av nyligen utexaminerade konstnärer från Sveriges och Nordens konst- och konsthantverksutbildningar. Här visas konst i många olika former som video, skulptur, textilkonst, installationer, mode, smyckeskonst och design. 

monter Odenplan med konstinstallation

Alla Konstväxlingar på Odenplan

Tidigare utställningar på Odenplan.

Konstväxlingar på Odenplan
Tåg framför konst i tunnelbanan.

Hitta alla Konstväxlingar

13 utställningar på sju stationer under ett år - här kan du läsa mer om aktuella och tidigare Konstväxlingar.

Hitta alla Konstväxlingar
  • Senast granskad: 8 juli 2024