2020-2021 Alexandra Larsson Jocobson

Harder, Softer, Slower, Stronger

Konstväxlingar Odenplan december 2020 - mars 2021

”Välkommen till ett melankoliskt disco där rosa och blå känslor får samsas.” Konstnären Alexandra Larsson Jacobson vill med sitt verk synliggöra hur vi människor påverkas, formas och existerar i relation till varandra. Hon beskriver sin installation som en värld för betraktaren att titta in i. En scenografi och en plats som öppnar sig där två personer förhandlar genom rörelser, närhet och avstånd. Ett tema som på många sätt knyter an till den pågående pandemin.

Utställningens kärna är ett videoverk i vilket vi får se två personer i en lägenhet som badar i ett rosa ljus. De är klädda likadant och kan uppfattas som två versioner av samma person. De flyttar runt i något som liknar en orytmisk dans och rör varandra med ömsom mjuka, ömsom bestämda rörelser. På Odenplans tunnelbanestation har deras förtroliga berättelse flyttat ut på en mycket offentlig plats. De som rör sig på perrongen får här en möjlighet att besöka en annan värld och fly vardagen för en stund. I montern har Alexandra Larsson Jacobson skapat ett magiskt landskap, en skimrande oas som lockar blicken och fantasin.

Alexandra Larsson Jacobson har nyligen fått en masterexamen i fri konst från Konstfack i Stockholm och har tidigare studerat vid Umeå konsthögskola och Fotoskolan STHLM. Hon har en bakgrund inom dans vilket ibland syns i hennes konstverk. Hennes arbeten kan ta formen av installationer, video eller performance.

  • Senast granskad: 26 juni 2024

Du kanske också är intresserad av