För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
broderi fjällmotiv med människor och renar

Konstväxlingar på Fridhemsplan

"Rötter" visas till september 2025 på ena spårväggen på Fridhemsplans tunnelbanestation.

Rötter

av Britta Marakatt-Labba

Genom broderi, måleri och grafik görs historiska och personliga nedslag av livet i Sápmi. I Marakatt-Labbas bildvärld finns ofta fjället som bakgrund, där ett myller av personer, boplatser, renar och fjällbjörkar träder fram.

spårvägg Fridhemsplan med verk av Britta

De vackra bilderna inrymmer en vilja att berätta om samernas svåra historia, samtid, och möjliga framtid. Den gula färgen på Fridhemsplans tunnelbanestation blir ett oväntat platsspecifikt tillägg till broderierna, då den gula färgen i samisk bildtradition symboliserar solen, ljus och livskraft.

Lång konsttavla på Fridhemsplan

Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. Hon började konstnärsbanan 1979 efter avslutade studier vid Konstindustriskolan i Göteborg. Tidigt engagerade hon sig tillsammans med andra samiska nyutbildade konstnärer för uppbyggnad och bildande av en samisk konstnärsorganisation. Idag bor och arbetar Britta i Övre Soppero och har varit aktiv konstnär i över 40 år. 

Britta Marakatt-Labbas konstnärskap tar utgångspunkt i ett broderi med egenfärgade tyger och garner, och har ett djupgående fokus på samisk kultur, identitet och mytologi. Marakatt-Labba vill också belysa betydelsefulla miljöfrågor och att väcka medvetenhet kring människors relation till naturen. 

Bilder från Världens längsta vernissage

  • Senast granskad: 2 januari 2025
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..