Bild från Spårvägsmuseet. Detalj av skulptur.

Upplev konsten på Spårvägsmuseet

I Spårvägsmuseets samlingar finns närmare 70 fordon, 20 000 ritningar och 10 000 andra föremål. Det finns även 500 000 foton varav 30 000 är digitaliserade. Här finns också en hel avdelning om konsten i kollektivtrafiken. 

Unika målningar

På Spårvägsmuseet kan du se konstverk av Ola Billgren, Jan Håfström, Olle Kåks och Ulla Wiggen. 1977 presenterade de fyra konstnärerna ny konst längs med rulltrappan i Blå gången på T-Centralens blå linje.

De oskyddade oljemålningarna var tänkta att bilda ett galleri med 30 målningar, men flera av målningarna vandaliserades och stals. De som återstår finns bevarade i Spårvägsmuseets samlingar och finns att se utställda i museets permanenta utställning.

I Ola Billgrens Kristus-bildsvit återges olika avbildningar av Kristus genom historien, i en tidslinje som löper från historisk tid till popåldern och som visar hur uttrycken förändrats över tid.

Jan Håfström skildrar på ett liknande sätt i tre verk vår gemensamma historia genom tidsförlopp och minnen i form av geologiska händelser blandat med nedslag i människans politiska historia såsom militärkuppen i Chile.

Olle Kåks stramt utförda "Bilder för en rull-trottoar" var tänkt som en icke-föreställande film som resenärerna skulle uppleva under tiden de åkte rullbandet.

Grupp människor tittar på konsten på Spårvägsmuseet.

Ulla Wiggens målningar "Ellen", "Var och en" och "Stranden" tillkom under en period som präglades av porträttmåleri och kan sägas vara minnen av skärgården, på samma gång privata och allmänmänskliga bilder från en bestämd plats, Gräsö. 

På Spårvägsmuseet kan du även se skisser och replikor av Siri Derkert, Ulrik Samuelsson, Åke Pallarp, Torsten Treutiger och Takashi Naraha vars verk också visas i tunnelbanan.

stillbild från film

Videoverk på Spårvägsmuseet

I samarbete med trafikförvaltningen och kulturförvaltningen i Region Stockholm visar Spårvägsmuseet även videoverk som ingår i projektet Konstväxlingar.

Länk till aktuella Konstväxlingar på Skanstulls tunnelbanestation

 

  • Senast granskad: 5 februari 2024

Du kanske också är intresserad av