Kommunresidens i Värmdö

Nu får barn, unga och vuxna i Värmdö möjlighet att utforska slöjd tillsammans med slöjdarna Alva Näslund Olai och Cajsa Söderman. I kommunresidenset utgår slöjdarna från naturmaterial, återbruk och inspiration från lokalsamhället.

Kortfakta om residenset

  • Utförs i Värmdö kommun från september 2024 till april 2025
  • Genomförs av slöjdarna Alva Näslund Olai och Cajsa Söderman
  • Residenset genomförs främst i och omkring kulturhuset i Gustavsberg
  • Målgruppen är barn, ungdomar och vuxna

Vad är ett kommunresidens?

Kommunresidens är ett sätt för kulturaktörer att ta plats i en kommun med sin konstnärliga verksamhet. Det är en möjlighet att förankra kultur långsiktigt och sprida den till nya målgrupper. Residensen utgår från metoden communitykultur, där professionella kulturaktörer arbetar med grupper av deltagare. Grunden är en önskan att skapa möten och gemenskap genom att deltagarna medverkar i en konstnärlig process. 

Vad är syftet med residenset?

Syftet är att ge kommunens invånare möjligheter att upptäcka slöjd och mötas genom hantverket. Slöjdarna kommer att skapa möjligheter för barn, unga, personer med särskilda behov, nya svenskar och familjer att slöjda ihop. Under mottot ”Slöjda tillsammans” vill Värmdö kommun bygga ett slöjd-community med lokalsamhället i det nya Kulturhuset.

Hur går residenset till? 

Tillsammans med olika målgrupper börjar slöjdarna att söka efter inspiration i lokalsamhället, på museer, hembygdsgårdar och platser i Värmdö. Därefter erbjuds invånarna temadagar och workshops där deltagarna får utforska sitt slöjdande, utifrån inspiration, återbruk och naturmaterial.

Vi ser kommunresidenset som en möjlighet att fördjupa vårt engagemang för att sprida kunskaper om historisk slöjd och moderna sätt att applicera slöjdtekniker i vardagen för att främja en hållbar framtid och en kreativ vardag. Genom residensarbetet vill vi bidra till att främja slöjdens roll som en kreativ och social aktivitet.

Alva Näsman Olai och Cajsa Söderman

Vad blir resultatet? 

Förhoppningen med kommunresidenset är att det får långsiktiga verkningar genom att skapa ett “slöjdcommunity” på kulturhuset i Gustavsberg. Tanken är att den nya verkstaden blir en plats där generationer kan mötas och skapa tillsammans. 

Kommunresidenset är ett samarbete mellan Värmdö kommun och Region Stockholm.

  • Senast granskad: 20 juni 2024