Kommunresidens i Botkyrka

Nu får unga möjlighet att utvecklas genom dans tillsammans med danskonstnärerna Afra Hosseini och Ama Kyei. Under ett kommunresidens i Botkyrka kommer duon att göra dansfilm med unga och visa mångfalden av dans i kommunen.  

Kortfakta om residenset 

  • Utförs i Botkyrka kommun från september 2024 till april 2025 
  • Residenset fokuserar på olika platser i kommunen 
  • Genomförs av danskonstnärerna Ama Kyei och Afra Hosseini 
  • Målgruppen är unga mellan 16–25 år 

Vad var syftet med residenset? 

Syftet med residenset är att skapa möjligheter för dansintresserade unga i kommunen att utvecklas men också att nå nya målgrupper som får ta del av dans.  

Vad är ett kommunresidens? 

Kommunresidens är ett sätt för kulturaktörer att ta plats i en kommun med sin konstnärliga verksamhet. Det är en möjlighet att förankra kultur långsiktigt och sprida den till nya målgrupper. Residensen utgår från metoden communitykultur, där professionella kulturaktörer arbetar med grupper av deltagare. Grunden är en önskan att skapa möten och gemenskap genom att deltagarna medverkar i en konstnärlig process. 

Hur går residenset till?  

Med inspiration från videon Botkyrka del 2 där en rad rappare från olika delar av Botkyrka samlades, vill Ama och Afra skapa en motsvarande dansfilm. De båda danskonstnärerna har redan en förankring i kommunen och kommer nå ut genom sina nätverk. Flera av kommunens verksamheter kommer också att vara involverade, som Albys Hjärta och Subtopia. Kommunens samordnare kommer att stötta residenset för att kunna nå både de unga som redan dansar och de som är intresserade av att börja. 

 Vi vet vad den här videon och liknande initiativ betyder för barn och unga, för självbilden och hur det i sin tur påverkar hur en går ut i världen. Det är detta som är syftet för den verksamhet vi vill bedriva i Botkyrka, säger Afra Hosseini och Ama Kyei. Vi vill möta barn och unga som vill dela med sig av sin dans, sin person och var de kommer ifrån. Vi vill skapa en plattform där de kan skina, där de kan vara stolta och där de kan stärkas av detta projekt och av varandra. 

Vad blir resultatet?  

Förhoppningen med kommunresidenset är att det får långsiktiga verkningar genom att fler unga får växa genom kreativa processer och att danskonstnärerna får möjlighet att utveckla nya former för sitt skapande. Kommunen vill fortsätta utveckla möjligheter för unga dansare att gå vidare till en professionell danskarriär. 

Om samarbetet  

Kommunresidenset är ett samarbete mellan Region Stockholms och Botkyrka kommun. 

  • Senast granskad: 20 juni 2024