Ungdomar filmar med en kamera, kamerans skärm visar en ung person som är ljussatt med ett levande ljus.

Arrangera filmverksamhet för barn och unga

Vill din kommun erbjuda filmverksamhet till barn och unga i form av exempelvis workshops, samtal, kurser eller föreläsningar? Region Stockholms filmkonsulenter kan ge dig råd och stöd i hur du kan arrangera filmverksamhet på fritid eller skoltid.

En filmverksamhet för barn och unga kan ta sig uttryck genom exempelvis workshops i eget skapande på skolan eller genom filmsamtal kopplat till kommunens skolbioverksamhet. Det kan också ta form på fritiden genom programverksamhet på bibliotek, uppstart av filmkurser på kulturskolan eller filmklubbar på fritidsgården.

Att ge barn och unga möjlighet att fördjupa sig i film som konstform genom samtal och eget skapande främjar både konstnärlig upplevelse och filmkunnighet.

Boka in ett rådgivningsmöte

Region Stockholms filmkonsulenter kan ge rådgivning gällande uppstart och utveckling av filmverksamhet för barn och unga. Vi kan guida dig till professionella filmare och filmpedagoger, finansieringsmetoder, visningsrättigheter och innehåll för verksamheten.

Kontakta Region Stockholms filmkonsulenter

Filmkunnighet

Filmkunnighet innebär att förstå, tolka och använda film och rörlig bild. Det omfattar en kulturell, kritiskt och kreativ kompetens. En metod för att uppnå dessa kompetenser är att ta del av och delta i filmverksamhet genom att: se, samtala om och skapa film

Det handlar om att uppnå en visuell läskunnighet. Där deltagarna får lära sig ett visuellt språk, precis som de gör med text och ord.

Läs mer om filmkunnighet

Hitta utbud, filmpedagoger och aktörer

Vill du anlita eller boka en professionell filmare, filmpedagog eller aktör? Antingen för att leda en verksamhet, workshop eller samtal med barn och unga eller för att arrangera en fortbildning för personal eller pedagoger. Hör av dig till oss så kan vi förmedla dig vidare.

Du kan också ta del av aktuella utbud och aktörer inom området i Kulturkatalogen.

Sök i Kulturkatalogen

Film på kulturskola

Vi samverkar med det nationella nätverket för Film i Kulturskolan, Filmregionerna och Svenska Filminstitutet gällande nätverk, utbyte och fortbildningsinsatser riktat till kulturskolans filmpedagoger.

Samarbetet består av återkommande webbinarier för fortbildning och utbyte mellan filmpedagoger och kulturskolor i landet. Webbinarierna går att ta del av live eller i inspelat format.

Till inspelade webbinarier på Filmregionernas webbplats

Till inspelad webbinarieserie ”Låt kameran rulla” på Filminstitutets webbplats

Vilka ekonomiska stöd finns att söka?

Du kan söka flera olika bidrag på statlig nivå för att finansiera insatser och utveckling gällande filmverksamhet för och med barn och unga. Här hittar du några av dem.

Stöd till filmkulturell verksamhet för barn och ungdom

Syftet med stödet är att ge barn och unga möjlighet till kvalitativa filmupplevelser och till fördjupade kunskaper om rörliga bilder. 

Läs mer om stödet på Filminstitutets webbplats

Stöd till film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken

Syftet med stödet är att ge barn och unga möjlighet till fördjupade kunskaper om och tillgång till film på de nationella minoritetsspråken. 

Läs mer om stödet på Filminstitutets webbplats

Stöd till Skapande skola

Stödet syftar till att ge elever i grundskola möjlighet att få möta professionella kulturutövare samt ta del av och delta i olika konstnärliga uttryck. 

Läs mer om bidraget på Kulturrådets webbplats

Region Stockholms kulturkonsulenter ger rådgivning och anordnar regelbundna nätverksträffar för dig som administrativt ansvarar för Skapande skola-ansökan för kommunal eller fristående skola.

Utvecklingsbidrag till kulturskola

Bidraget syftar till att kulturskolan kan utveckla och bredda sin verksamhet. Bidraget kan användas exempelvis för att starta upp och utveckla film som ämne i kulturskolans verksamhet.  

Läs mer om bidraget på Kulturrådets webbplats

  • Senast granskad: 27 oktober 2023

Du kanske också är intresserad av