Heldag: Spelkultur och spel i kulturen
Arrangerar du kulturupplevelser för barn och unga eller arbetar på bibliotek i en kommun i Stockholms län? Arbetar du med unga och spelkultur på fritiden? Varmt välkommen till en heldag om spelkultur och spel i kulturen!
Information
- Datum:
- 6 mars 2025
- Tid:
- 07:30–15:00
- Plats:
- Usine Conference
Under dagen kommer vi att ta del av flera spännande exempel på hur en kan arbeta med spel i kultur- och fritidssektorn.
Robin Jonsson
Robin Jonsson är en koreograf från gamer-generationen vars verk genomsyras av spelvärldens språk, plattformar och teknologi. Under de senaste åren har han använt VR för att skapa interaktiva dansföreställningar som visas över hela världen i realtid, för både en ung och en vuxen publik. Under 2023 skapade han Newcomers för högstadiet, ett verk som utforskade kroppslig integritet och samtycke i en digital värld. I det verket användes även en social, humanoid robot.
Sverok
Sverok är Sveriges spelkulturförbund. Det är ett av Sveriges största ungdomsförbund, där unga driver sina egna spel- eller nördföreningar. Sedan 1988 har de samlat tusentals föreningar som arbetar för att spel ska vara tillgängligt, inkluderande och roligt för alla. Sverok kommer bland annat att prata om vad spelkultur innebär och varför är det så viktigt.
Ungas delaktighet och inflytande i spelkulturen
Med utgångspunkt i ungdomars driv och engagemang har Ung i Värmdö möjliggjort en trygg och ledarledd digital mötesplats, skapat events och tillsammans med ungdomar byggt upp en helt ny fysisk mötesplats med fokus på digital kultur, gaming, e-sport och streaming. David Arefjärd, biträdande enhetschef, Ung i Värmdö, presenterar hur de arbetat med denna verksamhet.
Spel i Kulturskolan Stockholm
Lisa Söderlund, verksamhetsutvecklare på Kulturskolan Stockholm, berättar om arbetet med att utveckla verksamhet för spelkultur i kulturskolan. Det handlar om spel som gränsöverskridande kulturuttryck, om att nå nya och underrepresenterade målgrupper och möjligheter till samverkan genom ett nationellt nätverk för spel i kulturskolan. Lisa berättar också om det arbete som Resurscentrum på Kulturskolan Stockholm gör inom spelområdet riktat specifikt för barn och unga i behov av anpassad verksamhet.
Arkeolog 8
Danskollektivet Arkeolog 8s tvärkonstnärliga projektet "I was here" tar avstamp i fornlämningar men undersöker vilka avtryck vi lämnar efter oss idag och vilka kommunikationskanaler vi har att kommunicera om vår samtid; som säger I was here och skulle kunna eka långt in i framtiden för människor efter oss att ta del av. Med augmented reality som verktyg skapas avatarer som speglar avtryck från invånare i olika kommuner.
Arkeolog 8 är ett samkoreograferande dans- och scenkonstkollektiv som skapar och turnerar dansproduktioner mot ung, ung vuxen och vuxen publik.
Att läsa är ett äventyr!
Tony Melander är bibliotekarie och verksamhetsledare på Bibliotek Uppsala. Han berättar om att arbeta läsfrämjande med rollspel och soloäventyr med utgångspunkt i projektet “Att läsa är ett äventyr!”, som bedrevs på Vadstena bibliotek år 2020 och som riktade sig till läsovana eller läsovilliga barn och unga i åldrarna 9–16 år.
Vägar in och ut ur de digitala spelkulturerna – det svenska gamingfältet under lupp
I sitt doktorandprojekt undersöker Tim Bergström den fostran som banar väg för inträdet i digitala spelkulturer, samt den socialisation som sker inom desamma.
Lajv och skapande för alla: Fantasi, historia och hantverk
Lajv är en inkluderande spelkultur där deltagare tillsammans skapar och upplever berättelser. I vår föreläsning visar vi hur lajv kan vara en kreativ plattform för allt från slöjd och historiska rekonstruktioner till strategi, drama och gemenskap. Oavsett om du älskar att skapa, möta nya människor eller utforska fantasins världar finns det en plats för dig i lajv. Upptäck hur denna lekfulla kultur främjar skapande och inkludering – och låt oss krossa myterna om vad lajv är och för vem lajv är till för!
Spelutveckling inom skapande skola
Karin Bruér är spelutvecklare och har jobbat som grafiker och producent för datorspel de senaste 13 åren. Hon har även föreläst på högskolor och hållit workshops i spel-skapande för elever i grundskolan sedan 2018. Karin besöker flertalet skolor varje år som en del av Skapande skola, och kommer prata om hur hon lär ut spelutveckling och inspirerar unga att ta steget från att spela spel till att skapa spel.
Spelkonventet KingCon
Lukas Bengtsson De Veen och Ida Sjövall, som arbetar på biblioteket i Upplands-Bro, berättar om spelkonventet KingCon som de på Kultur i Upplands-Bro arrangerar tillsammans med Spelsällskapet i Upplands-Bro.
Det kommer också att finnas tid för nätverkande och diskussion.
Begränsat antal platser. Sista anmälningsdag är 26 februari 2025.
Denna träff ingår i Region Stockholms regelbundna nätverksträffar för arrangörer och kultursamordnare i länet. Träffen är öppen för alla som arbetar med kultur i kommun.