Tematräff: Bibliotekens roll i ett psykologiskt försvar – kompetenser, folkbildning och MIK
Vad är ett psykologiskt försvar och hur kopplar det till medie- och informationskunnighet och folkbibliotekens arbete med information och kunskapsförmedling? Välkommen till en träff för biblioteksmedarbetare i Stockholms län.
Information
- Datum:
- 11 mars 2025
- Tid:
- 08:00–10:30
- Plats:
- Digitalt via Teams
Medie- och informationskunnighet (MIK) handlar om att förstå och hantera information i dagens digitala samhälle. Ett psykologiskt försvar handlar om kunskaper och förmåga att stå emot desinformation och otillbörlig informationspåverkan.
Vad innebär psykologiskt försvar och vad är otillbörlig informationspåverkan - hur skyddar vi oss och vad kan biblioteken göra? Hur utmanas det psykologiska försvaret av att AI-genererat material blir vanligare i informationsmiljön?
På den här träffen föreläser Irene Christensson, senior analytiker med fokus på MIK- och mediefrågor vid Myndigheten för psykologiskt försvar. Efter föreläsningen pratar vi vidare med Irene om hur biblioteken kan bidra till det psykologiska försvaret. Vilka möjligheter ser vi för biblioteken att ta en folkbildande roll i beredskapen inom uppdraget att ”bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning”?
Passa på att ställa frågor till föreläsaren och diskutera med kollegor om ett väldigt aktuellt ämne.
Anmälan sker via formuläret senast fredagen den 7 mars. Skicka gärna med en fråga eller fundering inför träffen i din anmälan. En teamslänk skickas ut till samtliga anmälda dagen innan träffen.