Digital träff för filmpedagoger: Filmskapande i öppen fritidsverksamhet
Är du filmpedagog och vill stötta ungas filmskapande i öppen fritidsverksamhet? Den här träffen handlar om möjligheter och utmaningar med olika former av uppdrag inom området.
Information
- Datum:
- 6 december 2024
- Tid:
- 08:30–10:00
- Plats:
- Teams
Varmt välkommen till vinterns digitala filmpedagogträff, där vi undersöker hur vi kan arbeta i filmpedagogiska processer i öppen verksamhet på fritid.
Allt fler öppna fritidsverksamheter satsar på att erbjuda workshops, program och kurser för barn och unga i olika kulturuttryck. Till exempel i form av lovverksamhet på bibliotek för unga filmskapare, drop-in-verksamhet i filmstudion på fritidsgården eller prova-på-workshops genom öppen filmverksamhet i kulturskolan.
Den öppna verksamheten har andra förutsättningar än det arbete som genomförs under skoltid. Det ställer krav på till exempel flexibilitet utifrån tid, grupp och enskild individ. Som workshopledare behöver du också implementera ungas delaktighet och konstnärliga process i arbetet.
Under träffen får vi möta yrkesverksamma filmpedagoger som delar med sig av hur just de arbetat. Självklart finns också tid för samtal och utbyte med varandra.
Program
Öppen ungdomsverksamhet – vad är det?
Mariló Venegas arbetar som verksamhetsutvecklare på KEKS som är ett europeiskt nätverk av kommunala förvaltningar och andra som ansvarar för och driver öppen ungdomsverksamhet. Mariló delar med sig av hur nätverket arbetar, hur den öppna ungdomsverksamheten kan se ut och vilka specifika förutsättningar den omfattar
Film i öppen kulturskola, på bibliotek och fritidsgård
Alexandra Christensson är kulturproducent och filmansvarig på Aggregat – en öppen kulturverksamhet som drivs av kulturskolan i Sundbyberg. Hon har erfarenhet av att arbeta med filmverksamhet i flera former av öppen verksamhet för unga och kommer att dela med sig av sina erfarenheter.
Film i lovverksamhet: Minifilmcamp
Yvonne Olofsson och Johan Mild från är mediepedagoger på Cnema i Norrköping, en kommunal filmverksamhet där film- och mediepedagogik är en betydande del. De anordnar kurser och workshops för en bredd av målgrupper, både i sina egna lokaler och ute på skolor och andra platser. I projektet Minifilmcamp samarbetar de med Norrköpings konstmuseum och deltagarna får skapa filmer som visas som en del av museets utställning. Nu delar de med sig av projektets innehåll och lärdomar.
Om våra nätverksträffar för filmpedagoger
Region Stockholm och Västra Götalandsregionen bjuder tillsammans in till regelbundna nätverksträffar för filmpedagoger som är verksamma i respektive region och som arbetar med barn och unga i skola eller på fritid. Träffarna har fokus på kunskapsutbyte, kompetensutveckling och nätverkande.