Studiecirkel: Demokratifrämjande på folkbibliotek, träff 1 av 4
Välkommen till en studiecirkel om demokratifrämjande för dig som arbetar på ett folkbibliotek i Stockholms län. Studiecirkeln pågår under hösten och består av fyra träffar.
Information
- Datum:
- 17 september 2024
- Tid:
- 11:00–14:00
- Plats:
- Regionbibliotek Stockholms lokaler, Södermalmallén 36, Stockholm
Om studiecirkeln
Bibliotekslagens ändamålsparagraf om att biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling uttrycker en målsättning om allas delaktighet i samhällslivet. Viktiga vägar dit är kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.
Lagen innehåller flera positiva formuleringar om bibliotekens roll för demokratin – biblioteken ska verka för, stärka och främja. Men idag handlar det offentliga samtalet om bibliotekens demokratiska uppdrag till stor del om att hantera hat och hot, om att hålla armslängds avstånd till politiker, och om omfattningen av generell medborgarservice på bibliotek.
Regionbibliotek Stockholm bjuder in till en studiecirkel om demokratifrämjande för att sätta fokus på bibliotekens proaktiva och konstruktiva uppgifter. Syftet är att tillsammans utforska vad demokratifrämjande arbete på biblioteket kan innebära. Studiecirkeln riktar sig till folkbiblioteken i Stockholms län, till medarbetare och chefer som vill reflektera och samtala om demokratiuppdraget.
Detta är den andra omgången av "Studiecirkel om demokratifrämjande" som Regionbibliotek Stockholm ordnar, en första omgång av studiecirkeln pågick under hösten 2023.
Om träffarna
På den första träffen formulerar vi våra utgångspunkter och går igenom upplägget. På de följande träffarna tar vi upp olika aspekter av demokratifrämjande, och det finns goda möjligheter som deltagare att påverka innehåll och upplägg. Inför varje träff förbereder vi oss genom att ta del av en utvald text, föreläsning eller podd som har kopplingar till området demokratifrämjande.
Du som deltar ska kunna vara med på alla fyra träffar. Räkna med 1-2 timmars förberedelse inför varje tillfälle.
Det här är teman som kan ingå:
- Insyn, inflytande och deltagande – hur kan biblioteken främja förståelse av hur den svenska demokratin fungerar?
- Åsiktsbildning och källtillit – hur kan biblioteket verka för att fler skaffar sig en grundad åsikt?
- Engagemang i lokalsamhället – vilka vägar finns och hur märks de på biblioteket?
- Bibliotekens uppdrag att understödja ett fritt meningsutbyte och diskussioner om gemensamma angelägenheter – hur görs det bäst?
Datum under hösten 2024:
- Tisdag 17 september kl 13-16, fysisk träff
- Tisdag 8 oktober kl 9-11, digital träff
- Tisdag 5 november kl 9-11, digital träff
- Tisdag 10 december kl 13-16, fysisk träff
Anmälan är nu stängd.
Vi som håller i studiecirkeln är Karin Sundström och Hanna Johansson på Regionbibliotek Stockholm.