Vi skriver! En förmiddag om bibliotek och skrivande
Välkommen till en förmiddag om skrivande. Vi möter skrivfrämjare som medverkar i boken och får tillfälle att prova skrivövningar. Programmet kommer även att innehålla samtal och uppläsningar.
Information
- Datum:
- 14 februari 2024
- Tid:
- 08:00–11:00
- Plats:
- Usine konferens, Södermalmsallén 36
Regionbibliotek Stockholm släpper den nya boken Vi skriver – om bibliotek och skrivande och det ska firas!
Välkommen till en förmiddag om skrivande. Vi möter skrivfrämjare som medverkar i boken och får tillfälle att prova skrivövningar. Programmet kommer även att innehålla samtal och uppläsningar.
Regionbibliotek Stockholm bjuder på ostsmörgås och kaffe/te.
Alla som deltar i förmiddagen får en egen bok!
Har du frågor är du välkommen att kontakta Sofie Samuelsson via formuläret nedan.
Program
9:00 Välkomna
BOKSLÄPP! Vi skriver – om bibliotek och skrivande
Panelsamtal om skrivverksamhet på bibliotek. I samtalet medverkar biblioteksmedarbetare som är med i Vi skrivers reportage. De kommer att berätta om hur de arbetar med skrivande på sina bibliotek. Medverkande: Frida Ulvegren (“Att locka fram den poetiska ådran hos äldre”), Tuva Nilsson (“Textsamtalet på Folkets hörna”), Nanny Nilsson (“Att hitta nya röster”) och Monika Israelsson (samtalsledare).
Iren Rahman läser ur sin novell Älskade stålar som var nominerad till Lilla Augustpriset 2023. Iren är med i ett av Vi skrivers reportage.
10:00 (cirka) Paus med kaffe/te och ostsmörgås.
10:20 Samtal, uppläsningar och skrivövningar.
Åtta texter i Vi skriver är skrivna av biblioteksmedarbetare från folkbiblioteken i Stockholms län. I boken berättar de om sitt arbete som skrivfrämjare. I texterna gestaltas skrivledarrollen, skrivsammanhangen och skrivövningar.
Under den här programpunkten möter vi skrivfrämjarna i ett panelsamtal och i uppläsningar av texter som finns med i boken. Vi kommer att prova skrivövningar tillsammans, ledda av skrivfrämjarna.
Medverkande: Anna Fogelberg (“Att ha en värld i huvudet”), Ina Ingeborg Nes (“Skrivverksamhet på bibliotek: Dos and don´ts”), Jenny Kindberg Lohrenz (“Det hemliga uppdraget”), Maya Maldonado (“Språkcaféets syster”), Nina Sundberg (“PoesiKören”), Cecilia Westergren (“Att skriva ska vara kul – och enkelt!”), Annika Westerholm (“Glädjen i att skriva!”), Joanna Wåhlin (“Bilder från skrivrummen”)
Citat från Vi skriver – om bibliotek och skrivande:
De flesta deltagarna kom flera gånger. Jag inledde alltid med att de fick flödesskriva i fem minuter. Sätta pennan på pappret och låta den forma ord, om vad som helst, som de inte skulle läsa upp. Det satte stämningen. Det var som en portal; efter det var de inne i ett skrivande rum.
Jag tror inte det har med mig som ledare att göra, att det blir så där. Jag har själv suttit i gruppen, i många olika rum och magin finns alltid. Känner ni igen den? Suset när alla skriver, svävar ni också?
Om du är intresserad av att hålla i en skrivträff eller skrivworkshop på biblioteket där du jobbar skulle jag först och främst vilja säga det här: Det är mycket lättare än du kanske tror! Det andra är att du själv inte behöver vara expert på att skriva för att hålla i skrivträffar. Du behöver bara tycka det är roligt!
“De behöver få utrymme att uttrycka sig. De har saker de behöver få ur sig”, säger Lovisa.
“Precis som att springa ett varv runt skolan lugnar ner kroppen, så lugnar skrivande ner hjärnan”, säger Gemma.
Många barn och ungdomar går omkring med hela världar i sina huvuden.
Jag bankar i bordet, skrapar i stolen, sätter på en radio, ropar ut meningar ur böcker. Jag väsnas. Och gruppen skriver, skriver.
Jag tror vi hade kunnat hålla på hur länge som helst, men det kunde vi ju inte. Innan vi skildes åt för dagen, så gav jag barnen ett nytt uppdrag – att gå ut och tjuvlyssna på folk. Och jag sa inte varför. Jag lät det vara hemligt☺.
“Om inte biblioteken jobbar med skrivande, vem ska då göra det?”