En synskadad kvinna på promenad. I sin ena hand håller hon sin ledarhund, i den andra handen håller kvinnan en blindkäpp

Habilitering

Habilitering är stöd och behandling som barn och vuxna med varaktig funktionsnedsättning kan få. Målet med habiliteringen är att du ska kunna vara så självständig det går och känna att du har möjlighet att påverka ditt liv. 

Habilitering betyder insatser till dig som har en medfödd funktionsnedsättning eller som tidigt i livet har fått en funktionsnedsättning. Habiliterings­mottagningar ger stöd och behandling för att utveckla eller kompensera för förmågor som påverkas av funktionsnedsättningen.

I Region Stockholm är det Habilitering och hälsa som ansvarar för habiliteringsverksamheten. De tar emot både vuxna och barn med autism, intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning. Det finns också center som ger stöd vid ADHD, förvärvad hjärnskada, dövblindhet och dövhet.

Habilitering och hälsa har drygt 30 mottagningar. Av dem är 17 habiliteringscenter som finns över hela Stockholms län.

På mottagningarna arbetar arbetsterapeuter, logopeder, fysioterapeuter/ sjukgymnaster, psykologer, socionomer och specialpedagoger. Det finns inga läkare eller sjuksköterskor. 

Läs om habilitering i Stockholms län på 1177

Läs mer på webbplatsen Habilitering & hälsa

  • Senast granskad: 18 mars 2024