Beslutsprocess och samordning
Arbetet med att koncentrera högspecialiserad vård samordnas nationellt av Socialstyrelsen och i Region Stockholm på flera olika nivåer.
Det är nämnden för nationell högspecialiserad vård inom Socialstyrelsen som beslutar vilken vård som ska ingå i systemet för nationell högspecialiserad vård. Först görs en kartläggning av vårdomvården som kan vara lämpliga. Detta sker genom att nationella programområden inom nationell kunskapsstyrning hälso- och sjukvård nominerar vårdområden. Därefter utses sakkunniggrupper som utreder nominerade vårdområden och resultatet från utredningen skickas på remiss till regioner och andra intressenter.
Efter utredning och remisser beslutar Socialstyrelsen om vilken vård som ska ingå i nationell högspecialiserad vård och om antalet utförare. Därefter kan landets regioner ansöka om tillstånd för respektive område. Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslutar sedan om tilldelning av tillstånd som kontinuerligt följs upp och utvärderas av Socialstyrelsen.
Om nationell högspecialiserad vård på Socialstyrelsens webbsida
Samordning på EU-nivå
Samordning av högspecialiserad vård och sällsynta diagnoser på nationell nivå, så kallad nivåstrukturering, finns även på EU-nivå. EU-kommissionen har under tio år verkat för att de vårdgivare som har den främsta expertisen inom smala högspecialiserade fält ska bilda formella samarbeten under ett gemensamt EU-ramverk. Målet har varit att skapa olika nätverk av vårdgivare som i praktiken har hela Europa som upptagningsområde. Arbetet har realiserats i form av European Reference Networks där Region Stockholm finns representerat inom flertalet nätverk.
Webbsidan för European Reference Networks
Samordning inom Region Stockholm
Arbetet med nivåstruktureringsfrågor och nationell högspecialiserad vård bedrivs på flera olika nivåer inom Region Stockholm. Från styrgrupp för nationell högspecialiserad vård till berörda direktörer och verksamhetschefer på respektive sjukhus.
Styrgrupp för nationell högspecialiserad vård i Region Stockholm
Styrgruppen ansvarar för att styra och följa upp arbetet med nationell högspecialiserad vård. Den formulerar också förslag på strategiska inriktningsbeslut för arbetet inom European Reference Networks och för nivåstrukturering inom Regionalt Cancercentrum. Tyngdpunkten för arbetet är att kontinuerligt analysera strategiska förutsättningar för nivåstrukturering och baserat på detta komma med rekommendationer till linjen. Styrgruppen företräder också Region Stockholm i kontakt med enheten för högspecialiserad vård på Socialstyrelsen.
Styrgruppen sammanträder en gång i månaden och består av representanter för hälso- och sjukvårdsförvaltningen, regionledningskontoret, Karolinska Universitetssjukhuset, akutsjukhus, branschrådet och Karolinska Institutet.
Exempel på aktiviteter:
- Formulera förslag på strategiska inriktningsbeslut för nivåstruktureringsarbetet inom Region Stockholm.
- Ge rekommendationer till Region Stockholm kring ansökningar och nomineringar för nivåstrukturering.
- Ta fram underlag för Region Stockholms ställningstaganden inom ramen för arbetet i nämnden för nationell högspecialiserad vård och vid Socialstyrelsens enhet för högspecialiserad vård.
- Varje år inventera nuvarande och potentiella nivåstruktureringsområden, som underlag för framtida satsningar och nomineringar till nya uppdrag inom högspecialiserad vård.
Kansli för nationell högspecialiserad vård i Region Stockholm
Som komplement till styrgruppen finns ett samordnande kansli som kontinuerligt arbetar med och bereder frågor som rör nivåstrukturering samt bistår med process- och metodstöd. Här finns också kunskap om övergripande strukturer för nivåstrukturering och om vilka krav som ställs på verksamheter som ska bedriva nationell högspecialiserad vård. En viktig samarbetspartner i arbetet är Karolinska Institutet. Kansliet är organisatoriskt förlagt till Karolinska Universitetssjukhuset med rapportering till Region Stockholm genom styrgruppen.
Övergripande arbetsuppgifter:
- Identifiera områden för nationell nivåstrukturering.
- Utveckla processer för beredning av områden som är aktuella för nationell högspecialiserad vård.
- Stödja verksamheter i ansökning, uppstart, förvaltning och uppföljning.
- Stödja arbetet i European Reference Networks.
Kontakt
Kansliet för nationell högspecialiserad vård, Region Stockholm
Johan Rinder, verksamhetschef
070-250 95 35
johan.rinder@regionstockholm.se
- Senast granskad: 13 oktober 2023