Kunskapsutveckling om folkhälsa
Region Stockholm arbetar kontinuerligt med att utveckla kunskapen om folkhälsa, bland annat genom forskningsinriktat arbete. Detta resulterar i nya arbetssätt och metoder för ökad hälsa bland länets invånare.
Forskning och utveckling kring folkhälsa sker vid följande centra inom Region Stockholm:
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, ger bland annat stöd till vården för att införa metoder för det hälsofrämjande och förebyggande arbetet.
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin
Akademiskt primärvårdscentrum, APC, arbetar för att utveckla primärvården, där vårdcentraler är en del, i nära samarbete med olika delar av hälso- och sjukvården, universitet, högskolor och andra aktörer.
Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM, arbetar för att minska arbets- och miljörelaterad ohälsa genom att identifiera och förebygga olika risker.
Centrum för arbets- och miljömedicin
Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning, CHIS, består av tre delar: HTA Region Stockholm, Stockholm centrum för hälsoekonomi och Nationellt centrum för suicidforskning och prevention.
Centrum för hälsoekonomi informatik och sjukvårdsforskning
Nationellt Centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, NASP, är Region Stockholms och Statens expertenhet inom självmordsforskning och förebyggande av psykisk ohälsa.
Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention
Centrum för psykiatriforskning, CPF, är ett kunskapscentrum för psykiatriska sjukdomstillstånd och är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm.
Centrum för psykiatriforskning
Transkulturellt Centrum är ett kunskapscenter för transkulturell psykiatri samt hälso- och sjukvård och tandvård för asylsökande samt nyanlända flyktingar.
Kompetenscentrum för kultur och hälsa utvecklar och sprider kunskap om sambanden mellan kultur och hälsa. Arbetar med innovativa utvecklingsprojekt för prioriterade patientgrupper i samverkan med vårdgivare, forskare och kulturutövare.
- Senast granskad: 17 november 2023