Teatersituation avbildad i målning.

Rapport Drama och teater för existentiell hälsa i psykosvården

Rapporten visar att drama och teater kan hjälpa patienter med nydebuterad psykossjukdom att må bättre. Genom konstformen ges möjlighet att uttrycka sig och känna sig sedd. Alla deltar på lika villkor, vilket minskar stigma och ger egenmakt.

Drama och teater – kollektivt skapande för existentiell hälsa i psykosvården

Psykossjukdom, speciellt schizofreni, brukar definieras som en av de svåraste psykiatriska sjukdomarna. Vid psykossjukdom tolkas verkligheten annorlunda och man kan få hallucinationer, till exempel i form av röster samt kognitiva och exekutiva svårigheter. Många drar sig undan och tar inte r sig. Mycket fördomar och stigma är förknippade med schizofreni och självstigma hos den drabbade är därför vanligt.  

Medskapande drama och teater kan bidra till den existentiella hälsan hos patienter med nydebuterad psykossjukdom. Genom konstformen får deltagarna möjlighet att uttrycka sig själva: De blir sedda och bekräftade. Dessutom deltar alla – vårdtagare och vårdgivare, inklusive chefer – på lika villkor, vilket skapar egenmakt och reducerar olika typer av stigma.

Författare: 

  • Sofia Cedervall, filosofie doktor, forskare och lektor vid Stockholms universitet.
  • Eva Hallgren, filosofie doktor, forskare och lektor vid Stockholms universitet.
  • Emma Lundenmark, poet, författare och dramapedagog
  • Senast granskad: 22 april 2024