
Rapport Kreativ verkstad i psykiatrisk öppenvård
Rapporten Kreativ verkstad i psykiatrisk öppenvård belyser hur skapande verksamhet i psykiatrisk öppenvård kan bidra till bland annat ökat psykiskt välbefinnande.
Rapport Kreativt skapande i psykiatrisk öppenvård
Studien är genomförd i samarbete med Affektiv mottagning Globen, Psykiatri Södra Stockholm, där gruppverksamheten Kreativ verkstad erbjuds till patienter som ett komplement till ordinarie vård.
Om Kreativ verkstad
Kreativ verkstad är en återkommande gruppaktivitet med konstnärlig inriktning, initierad av personal på mottagningen. Gruppen träffas en gång i veckan och arbetar med olika skapande uttryck i en icke-terapeutisk, men strukturerad form. Fokus ligger på process snarare än prestation.
Verksamheten är ett exempel på hur kultur kan integreras i psykiatrin som ett återhämtningsfrämjande inslag – utan att ersätta medicinsk eller psykologisk behandling.
Rapportens metod och resultat
Rapporten är författad av psykologerna och forskarna Elisabeth Punzi och Jonas Stålheim och bygger på intervjuer med sju patienter och tolv medarbetare. Respondenterna beskriver värdet av att delta i ett kravlöst sammanhang som främjar kontakt, kreativitet och en känsla av sammanhang. För många patienter har deltagandet också haft konkreta effekter i vardagen – ökad struktur, minskad isolering och förbättrad självkänsla. Följeforskningen genomfördes 2023–2024.
Författare:
- Elisabeth Punzi är leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi, specialist i neuropsykologi, fil.dr. och docent i psykologi samt lektor i socialt arbete, Göteborgs universitet.
- Jonas Stålheim är leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi, fil.dr. i psykologi och lektor i socialt arbete, Göteborgs universitet.
Rapporten "Kreativ verkstad i psykiatrisk öppenvård – en möjlighet att arbeta utifrån patientens fokus" är utgiven av Kompetenscentrum för kultur och hälsa vid Region Stockholm.
- Senast granskad: 10 april 2025