Om nätverket för kultur och hälsa
Nätverket består av alla landets regioner och ett antal kommuner och organisationer. 2025 firar nätverket 25 år.
Förord
Frågan vi tillsammans försökt att besvara i detta innovations- och forskningsprojekt är ”Vad är relevant för ungas (15-29 år) psykiska välbefinnande och hur kan vi resonera kring detta med hjälp av data?”
Projektet har drivits i nära samverkan mellan KTH, Stockholms Universitet, Lidingö stad, Nynäshamns kommun och Region Stockholm under perioden 2022-2024.
Resultatet av projektet är, utöver lokal kunskap om ungas välbefinnande i projektkommunerna, framförallt lärdomar kopplade till arbetssätt och en del svar på hur man kan arbeta mer datadrivet med att främja ungas psykiska välbefinnande, utifrån lokala förutsättningar.
Det är vår ambition att informationen i denna rapport ska hjälpa människor eller organisationer som vill påbörja eller fördjupa arbetet med att främja ungas psykiska välbefinnande i sin kontext med hjälp av data. Den innehåller därför information om psykiskt välbefinnande, främjande arbete, projektets genomförande, lärdomar kopplade till arbetssätt och projektgruppens rekommendationer. I bilagorna hittar den som vill fördjupa sig en områdesöversikt över forskningslitteratur på området samt handfasta tips om data och visualiseringar.
Deltagande regioner
Region Dalarna
Region Dalarna arbetar med kultur i hälsofrämjande syfte bland annat genom aktiviteter och mötesplatser som bidrar till ökat välbefinnande. Region Dalarna ger också bidrag till organisationer verksamma inom hälsa såsom folkhögskolorna har ett särskilt statligt uppdrag att förbättra folkhälsan.
Region Dalarna
Region Dalarna arbetar med kultur i hälsofrämjande syfte bland annat genom aktiviteter och mötesplatser som bidrar till ökat välbefinnande. Region Dalarna ger också bidrag till organisationer verksamma inom hälsa såsom folkhögskolorna har ett särskilt statligt uppdrag att förbättra folkhälsan.
Region Västernorrland
Scenkonst Västernorrland
Livskraft – kultur för äldre är ett regionalt kulturcentrum för kulturaktiviteter till kommunala äldreboenden i Västernorrland. Livskraft bjuder in till inspirationsdagar för vårdpersonal.
Region Stockholm
Kompetenscentrum för kultur och hälsa har i uppdrag att verka för att kultur integreras i vårdverksamheter i Region Stockholm. Kompetenscentrum samlar och sprider forskning och samarbetar med vårdgivare och forskare i projekt och nätverk.
Kompetenscentrum för kultur och hälsa
Genom kulturnämndens Projektstöd kultur och hälsa finansieras ett antal projekt och kulturaktörer på regionfinansierade sjukhus och vårdverksamheter i länet. Projektstödet syftar till att vårdtagare, anhöriga och personal inom regionfinansierad vård ska erbjudas en återkommande kulturverksamhet.
Region Uppsala
Kulturverksamhet i samarbete med vården
Möjligheten att implementera "Östgötamodellen" som pilotverksamhet 2025 i Region Uppsala undersöks. Modellen kombinerar natur och kultur för att främja välmående.
Konferens kultur och hälsa
En konferens planeras till hösten där politiker och tjänstepersoner från vårdsektorn och regional utveckling kan mötas.
Utbildning och fortbildning
Utbildning, fortbildning och introduktion inom området kultur och hälsa erbjuds medarbetare i kommunen.
Region Västerbotten
Kultur i vården är kulturverksamhet som bedrivs inom Region Västerbotten; Norrlands universitetssjukhus, Skellefteå- och Lycksele lasarett. De tre sjukhusbiblioteken i Umeå, Lycksele och Skellefteå finns integrerade i verksamheten som utöver den traditionella biblioteksfunktionen har utökats med, och erbjuder bland annat film, konst, teater, dans och slöjd.
Kulturförvaltning Alva kultur, Norrlands universitetssjukhus(Extern länk)
Deltagande kommuner
Tierps kommun
Kultur för hälsa består av kulturprogram som erbjuds för särskilda boenden för äldre och träffpunkter i kommunen, samt kulturprogram för personer med funktionsnedsättning. Kultur och fritid ansvarar för Kultur för hälsa i dialog med Vård och omsorg i Tierps kommun.
Umeå kommun
Samarbete kring kultur för målgruppen 65+ sker med civilsamhällets organisationer, föreningar, studieförbund, universitetet, teaterföreningen, Norrlandsoperan med flera, samt med enskilda aktörer och personer.
Seniortorget, en kommunal informationsplats i centrala Umeå, hanterar frågor som fysisk aktivitet, ekonomiska bidrag och IT-stöd i samverkan med bland annat Frivilligcentralen, studieförbund och pensionärsorganisationer samt flera verksamheter inom Umeå kommun. Seniortorget drivs av äldreomsorgen i Umeå kommun.
Kontakta kulturkonsulenten
Västerås stad
Uppdraget i Västerås stad ligger vid avdelningen kultursamordning på Västerås stadsbibliotek. Uppdraget kommer från Äldrenämnden och utförs av Kultur-, idrotts, och fritidsförvaltningen.
Kultursamordnare för Kultur för äldre bevakar området kultur och hälsa kopplat till målgruppen inom 40 enheter inom särskilt boende och servicehus samt öppna mötesplatser för äldre.
Kulturkataloger och turnéer läggs upp i samarbete med de 70 kulturombud och aktivitetsledare på enheterna.
Målsättningen för verksamheten är att de äldre ska få erbjudande om att på olika sätt vara delaktiga i kulturlivet. Personalen ska uppmuntras till nytänkande, kreativitet samt att använda kultur som en viktig hälsofrämjande och rehabiliterande faktor i vardagen.
Östhammar
I kommunen ligger uppdraget inom Sektor samhälle, enheten för kultur och bibliotek. Politiskt ansvarar kultur- och fritidsnämnden för uppdraget Kultur i vård och omsorg.
Aktörer
Finsam Mittskåne
Finsam Mittskåne
Folkuniversitetet Göteborg
Folkuniversitetet Göteborg
Hallands Bildningsförbund
Hallands Bildningsförbund
Seniorkonsult
Birgitta Rapp
Sörmlands museum
Sörmlands museum
Region Östergötland
Östgötamodellen
Region Östergötland erbjuder patienter med ohälsa i form av till exempel stress, oro eller smärta möjlighet till kultur- och naturaktiviteter på flera orter i länet.
Må bra med kultur och natur tillämpas inom Region Östergötlands hälso- och sjukvård eller hos privata vårdgivare med avtal med Region Östergötland.
- Senast granskad: 21 februari 2025
Du kanske också är intresserad av
Hon banade väg för kultur och hälsa
Rapp banade väg för utvecklingen av kultur och hälsa. Med rötter i folkbildning och forskning bidrog hon till en ny plattform för kulturens roll i vårdmiljön.Nätverket för kultur och hälsa i Sverige firar 25 år!
Nätverket består av alla landets regioner och ett antal kommuner och organisationer. 2025 firar nätverket 25 år.