Utbildningar musik och hälsa

Musikterapeut, 180 hp

Kandidatutbildningen Musikterapeut på KMH i Stockholm ger kunskaper om sambandet mellan musik och människors hälsa och välbefinnande. Efter avslutad utbildning kan du använda musik och musicerande för att främja hälsa och som terapeutiskt redskap för barn, vuxna eller äldre.

Musikterapeut på Kungl. Musikhögskolans webbsida

Musik, hälsa och välbefinnande, 15 hp

KMH ger också kursen Musik, hälsa och välbefinnande. Genom teori och praktiska övningar ska deltagarna i kursen utveckla förståelse för hur hälsa och välbefinnande kan främjas av musik. Kursen bygger på varierande arbetsformer, där den studerande har en aktiv roll, exempelvis i olika fallbeskrivningar i seminarier, strukturerade gruppsamtal och praktiska övningar. 

Musik, hälsa och välbefinnande på Kungl. Musikhögskolans webbsida

Musik och drama som verktyg och metod i socialpedagogiskt arbete på deltid och distans

Påbyggnadsutbildningen "Musik och drama som verktyg och metod i socialpedagogiskt arbete", anordnas i samarbete mellan Kulturama och Tollare Folkhögskola. Utbildningen ges på deltid och delvis distans och passar dig som vill utveckla eller fördjupa dina kunskaper och metoder inom de estetiska uttrycken musik och drama för att använda dessa i socialpedagogiskt arbete.

Utbildningen genomförs i samarbete mellan Tollare folkhögskola och Kulturama. De fysiska träffarna är förlagda på Tollare folkhögskola som ligger i Saltsjö-Boo.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Sista ansökningsdag

13 maj 2024.

Anmäl dig via Tollare folkhögskola

Vår undervisning

I utbildningen ingår teoretiska kurser som ger dig kunskaper inom psykologi, förändringsprocesser samt samspelet mellan individ och samhälle. Du får dessutom en viss inblick i behandlingsmetoder och konstnärliga terapier. Utöver det ingår det även att arbeta praktiskt för att utveckla metoder för de estetiska uttrycken musik och drama för att kunna använda dessa i socialt arbete.

Till din hjälp kommer du ha ett flertal lärare som alla har en gedigen bakgrund och kompetens inom socialt arbete, pedagogik, konstnärliga uttryck och estetiska läroprocesser.

Utbildningens upplägg

Utbildningen bedrivs på distans och på halvfart med obligatoriska träffar i form av föreläsningar, diskussioner, gruppövningar och redovisningar på Tollare folkhögskola. Däremellan arbetar du individuellt och i grupp med uppgifter som lämnas in digitalt via Googles verktyg Classroom. För att kunna delta i undervisningen behöver du tillgång till en dator eller surfplatta samt internetuppkoppling.

Samverkan

Samarbetet mellan Tollare folkhögskola och Kulturama möjliggör att verksamheternas respektive kompetensområde sammanlänkas. Musik och drama kan, oavsett var i livet man befinner sig, främja livskvalitet och hälsa genom att skapa vitalitet som stärker känslomässig utveckling och social kommunikation. Upplägget på utbildningen vilar på praktisk, metodisk och teoretisk vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Förkunskaper och behörighet

  • Det år du ansöker till, ska du fylla eller ha fyllt 23 år.
  • Du ska ha genomgången eftergymnasial utbildning på minst ett år inom socialt arbete och/eller en eftergymnasial utbildning inom musik och teater.
  • Du ska ha några års arbetslivserfarenhet, gärna inom socialt arbete eller fritidsverksamhet.
  • Om du inte har gymnasiekompetens finns möjlighet att söka på fri kvot utifrån reell kompetens.
  • Om du har haft eget beroende alternativt kriminell bakgrund så kommer detta behöva ligga minst tre år tillbaka i tiden. Treårsgränsen gäller från och med eventuellt utskrivningsdatum från frivården.

Kontaktpersoner

Anna Stenarv, studierektor
anna.stenarv@tollare.org

Fredrik Engström, rektor Kulturama Gymnasium fredrik.engstrom@kulturama.se

  • Senast granskad: 19 februari 2024