två personers händer på sängkanten

Musikterapi i palliativ vård

Forskning visar att musikterapi kan bidra till att reducera smärta och stress, samt öka välbefinnande och förbättra livskvaliteten i livets slutskede.

Musikterapi på palliativa avdelningar i Stockholms län

Musikterapeutiska insatser rekommenderas i det nationella kunskapsstödet för god palliativ vård i livets slutskede. 

Genom ett pilotprojekt erbjuds musikterapi till patienter inom palliativ vård på ett antal avdelningar i länet med målet att förbättra livskvaliteten i livets slutskede.

Ambitionen är också att öka personalens kunskap om och intresse för hur musikterapi kan vara ett komplement till ordinarie vård och behandling.

Insatser med musikterapi i palliativ vård

  • Genom medel från Innovationsfonden och kulturnämndens Projektstöd kultur och hälsa har Sollentuna sjukhus, palliativa avdelningen haft musikterapeut på plats 2 dagar i veckan. 
  • Genom innovationsmedel har ett projektet som testar under 2023 en intervention med en utbildad musikterapeut genomförts på Aleris palliativa avdelningen, Lidingö. 

Utbildningsmaterial

Genom innovationsmedel har Kompetenscentrum för kultur och hälsa, Capio och Betaniastiftelsen tagit fram ett utbildningsmaterialet "När orden inte räcker till – Musik som kommunikationsverktyg i palliativ vård". Personal kan se utbildningsmaterial på Capios webbplats. Du kan ladda ned det tryckta materialet från denna sida.

  • Senast granskad: 19 februari 2024

Du kanske också är intresserad av

  • Projektstöd kultur och hälsa

    Stödet kan sökas för kulturprojekt i vården. Det ska bidra till att patienter, personal och anhöriga ska få tillgång till återkommande kulturverksamhet.
  • Två händer

    Betaniastiftelsen(Extern länk)

    Arbetsmodell som presenteras bygger på resultaten från ett projekt med musikterapi och musik som kommunikationsverktyg på Sollentuna sjukhus, Capio (SPSV).