Antistigmateater inom psykiatri

En flerårig teaterinsats har genomförts med patienter med nydebuterade psykossjukdomar. Norra Stockholms psykiatri och dramapedagogens insats  finansierades av Projektstöd kultur och hälsa. 

Projekt för unga med stigma-problematik 

Forskare från Inst. för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik vid Stockholms universitet har under 2023 sammanställt en rapport om hur teaterövningar påverkar patienternas förhållande till självstigma och vad som är verksamt i själva teaterinsatsen.

Genomförande

På mottagningen har man arbetat med drama- och teaterövningar under ett års tid för patienter med psykossjukdom. Fokus ligger på det friska och individens egna styrkor. Deltagarnas egna ord, idéer och erfarenheter tas tillvara och kommer till uttryck i manus och scener.

Teaterövningarna tar sin utgångspunkt ifrån Narrative Enhancement and Cognitive Therapy, en gruppbehandling med syfte att lära sig handskas med självstigma. Både deltagare och personal upplever att insatsen har varit givande. Kompetenscentrum för kultur och hälsa vill därför att metoden och utfallet forskas på mer systematiskt.

Följeforskning

Följeforskningen kommer att genomföras av forskare från Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik vid Stockholms universitet. Syftet är att identifiera erfarenheter från patienter, vårdpersonal och chefer som deltar i aktiviteter som genererats från projektet.

Vidare är syftet att identifiera om denna kulturintervention kan resultera i ökad självkänsla och minskat själv-stigma hos patienter med en psykossjukdom samt konkretisera metoden för att den ska kunna användas som ett komplement i behandlingen av personer med psykossjukdom.

Metod

NECT (Narrative Enhancement and Cognitive Therapy) är en väletablerad gruppbehandlingsmetod för patienter med psykossjukdom för att lära sig att handskas med självstigma. Teaterövningar som tar sin utgångspunkt i NECT kan vara ett komplement till övrig vård och behandling.

Mål med projektet:

  • Att öka kunskapen om kultur som intervention i psykiatrisk vård.
  • Att drama/teaterövningar prövas att som ett komplement till övrig vård och behandling för att öka välbefinnande och minska själv-stigma hos personer med psykossjukdom.
  • Att en metod utformas för fortsatt implementering av drama/teaterövningar som kan spridas till fler psykosmottagningar i länet och landet.
  • Att inspirera till fortsatt forskning inom området kultur och hälsa.

Framsida rapporten bearbetat foto från dramasesison.

Följeforskning

Rapporten visar att drama och teater kan hjälpa patienter med nydebuterad psykossjukdom att må bättre. 

Läs mer om Drama och teater -kollektivt skapande för existentiell hälsa i psykosvården
  • Senast granskad: 12 november 2024