Nätverksträff 2024
I oktober hölls en digital nätverksträff för att utbyta erfarenheter kring Dansa utan krav som syftar till att stärka unga tjejers psykiska hälsa genom dans. Under nätverksträffen framkom att unga som deltar ofta presterar bättre i skolan.
Socialstyrelsens statistik från 2023 visar att psykisk ohälsa bland barn och unga fortsätter att öka. Den psykiska ohälsan bland unga har accelererat sedan decennier tillbaka och projektet Dansa utan krav, som startade 2019, var en reaktion på denna trend. Dans har positiva effekter på ungas välbefinnande visar evidensbaserad forskning.
Program
Nätverket för Dansa utan krav sammankallas av Anna Östlund, samordnare vid Kulturskolan Stockholm, Stockholms stad och Kompetenscentrum för kultur och hälsa som står för nätverksträffar. Nätverksträffen koordinerades av Lena Engelmark för Kompetenscentrum för kultur och hälsa. Inbjudna till nätverksträffen var kuratorer, skolpersonal, personal som arbetar på kulturskolan eller vid elevhälsan samt danspedagoger.
Jenny Persson berättade under programpunkten Hur en danslärare blir till, om bakgrund, behov, kuratorers- och dansledarens roll för metoden.
Samordningsansvarig för kuratorerna för Stockholms stad erbjöd sig att förmedla kuratorer till nätverket som i sin tur kan sprida information vid rekrytering. Ett välkommet tillskott till nätverket.
Elever presterar bättre i skolan
Under nätverksträffen framkom att elever som deltar i Dansa utan krav ofta presterar bättre i skolan. Dansen bidrar till en positiv spiral där ungdomarna vågar ta plats och känner sig friare att uttrycka sig. Elevhälsan ser dessutom en minskning i antalet besök hos kurator bland deltagare i metoden, vilket kan tyda på dansens förebyggande effekter.
Elevhälsans betydelse vid rekrytering
I diskussionspunkten kring hur Dansa utan krav ska kunna löpa på smidigt lyfte deltagarna behovet av att kultur- och socialnämnder bör ha ett gemensamt uppdrag kring aktiviteten. Deltagare poängterade också skolans och elevhälsans ansvar i rekryteringen eftersom dessa instanser har direktkontakt med målgruppen. Ett förslag var att erbjuda elever prova-på-tillfällen under idrottslektioner så att fler vågar prova dansen.
Deltagarna framhöll att lektionerna bör hållas på en plats som känns trygg för den unge och dennes familj. En blandning av yngre och äldre är positivt eftersom det skapar dynamik där äldre kan bli förebilder för yngre.
Områden med socioekonomiska problem prioriterade
Socialstyrelsens belyser att hälso- och sjukvården har ett viktigt uppdrag att nå unga i socioekonomiskt utsatta områden tidigt och erbjuda stöd. Statistik visar att målgruppen har svårare att få vård för psykisk ohälsa och kan löpa större risk för destruktiv utveckling med till exempel självskadebeteenden.
Anna Östlund förde samtal med Jennifer Ramos som talade om Utmaningar med att nå ut och fram i Järva. Hon delade med sig av erfarenheter och berättade om hur hon arbetade för att nå ut till tjejer i Järva.
Andra frågor som diskuterades under nätverksträffen var:
- Fungerar rekryteringen?
- Hur länge bör en elev få gå?
- Vilket åldersspann fungerar bäst – specifikt eller brett?
- Är det ett problem för äldre och yngre deltagare att de dansar tillsammans?
Avslutningsvis konstaterade deltagarna att det gärna får vara variation mellan fysiska och digitala nätverksträffar.
- Senast granskad: 16 december 2024