Dansa utan krav – för unga tjejer
Den kravlösa dansen ger de unga ett tillfälle att uppleva kroppen på ett positivt sätt. Fokus på de egna problemen minskar, istället växer självtilliten och tillhörighet i gruppen. Resultaten pekar på en ökad självskattad hälsa, minskad smärta, trötthet och stress men också minskad användning av smärtstillande medicin. Ofta läggs en grund till fortsatta positiva levnadsvanor. Den kan även ge besparingar inom elevhälsan på grund av färre besök hos skolsköterskan.
Psykisk ohälsa hos unga har ökat sedan flera decennier tillbaka och fortsätter att öka. Den kravlösa dansen har visat sig ha effekt på ungas psykiska välmående. Genom dansen uppmärksammar den unge sin kropp, lär känna den och kan därigenom lära känna sig själv.
Projektet Dansa utan krav startade 2019 och är ett samarbetsprojekt mellan Kompetenscentrum för Kultur och Hälsa, Region Stockholm och Stockholms Stad i syfte att förbättra ungas psykiska hälsa.
Genomförande
En grupp om cirka 12 deltagare träffas två gånger i veckan under två terminer i en lokal som är lämplig för projektets syfte. Gruppen arbetar med koreografier inom olika dansgenrer men också med avslappningstekniker.
Kulturskolan kan vara den samarbetspart som håller i kurserna. Ett studieförbund kan också ha lämpliga lokaler och en utbildad instruktör.
För att leda en grupp i Dansa utan krav krävs en instruktör som är utbildad i metoden.
Ett nära samarbete med elevhälsan eller en ungdomsmottagning underlättar eftersom de har kontakt med målgruppen och kan bjuda in och motivera dem att delta.
Forskning
Forskaren Anna Duberg, Med. dr. i hälsovetenskap och leg. fysioterapeut vid Universitetssjukvårdens Forskningscentrum i Region Örebro län, har utvecklat den evidensbaserade metoden Dans för hälsa som Dansa utan krav bygger på. Hennes metod har visat sig ha goda hälso- och kostnadseffekter för tjejer 13-18 år.
Nu pågår en effektutvärdering av Dans för hälsa i landet. Syftet med studien är att utvärdera hälsoeffekterna av deltagande i metoden när den är implementerad i ordinarie verksamhet. Insatsen kommer att utvärderas kvantitativt utifrån registerdata från Dans för hälsas register. Effektutvärderingen görs av de externa forskarna Mialinn Arvidsson Lindvall, Biträdande lektor vid Mälardalens universitet och Anna Philipson, Hälsoekonom, Forskningshandledare vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum.
Metod
Dansa utan krav bygger på den evidensbaserade forskningsmetoden Dans för hälsa.
Mål med projektet
- Att främja psykisk hälsa hos unga.
- Att minska psykisk ohälsa bland unga i länet.
Kontakta Kompetenscentrum för kultur och hälsa
Mer information
- Senast granskad: 26 februari 2024
Du kanske också är intresserad av
Nyhet om kravlös dans för nyanlända tjejer
På Rudbecks gymnasium i Sollentuna får en grupp unga nyanlända tjejer delta i kravlös dans. Så berättar de om upplevelsen.Nätverket för Dansa utan krav
Nätverket består av verksamheter i Stockholms län som vill erbjuda unga tjejer möjlighet till kravlös dans.