äldre personer dansar

Dans för Parkinson

Metoden Dans för Parkinson har visat sig ha påverkan gällande motorik, balans och förbättrad livskvalitet för personer med Parkinsons sjukdom.

Projekt för att lindra symptom 

Parkinsons sjukdom är en nervsjukdom som drabbar cirka två procent av alla personer över 65 år. Sjukdomen går inte att bota och icke-invasiva behandlingsmetoder efterfrågas. Dans för Parkinson är ett komplement till medicinsk behandling.

I Stockholms län erbjuds Dans för Parkinson genom ett samarbete mellan Balettakademien, Neurologiska rehabiliteringskliniken, Stora Sköndal och Kompetenscentrum för kultur och hälsa.  

Digital dans för Parkinsons erbjöds under Covid-19-pandemin i samarbete med Balettakademin och dansare och koreograf Åsa N Åström från Danshälsa vid Balettakademien i Stockholm.

Genomförande 

Exempel: Dansen leds av utbildade danspedagoger och anpassas efter deltagarnas dagsform och gruppens dynamik. Patienterna börjar sittandes på stolar för att sedan röra sig stående och gående. Under dansen övar patienterna balans, styrka, koordination och smidighet. Dans är lika mycket träning för hjärnan som kroppslig stimulans. Inga förkunskaper krävs, bara mjuka kläder och skor eller strumpor.

Exempel på dans digitalt: På digitala klasser möter patienten sin danspedagog och andra deltagare hemifrån. Patienten deltar via dator eller platta. Sessionen pågår i 60 minuter och stimulerar patienten kognitivt och fysiskt. 

Forskning 

Professor Anna Stigsdotter Neely från Karlstads universitet och Magdalena Domellöf från Umeå universitet har skrivit en rapport där digitalt förmedlad dans enligt metoden Dans för Parkinson har utvärderats, även i förhållande till analog dans i sal.  

Kompetenscentrum för kultur och hälsa i Region Stockholm ger stöd för följeforskning i syfte att öka kunskaperna om de faktiska effekterna av Dans för Parkinson. 

Metod 

Metoden Dance for PD har visst forskningsstöd och används som ett komplement till övrig vård och behandling. 

Mål med projektet 

  • Förbättra motorik, balans, psykisk hälsa och livskvalitet hos patienter med Parkinsons sjukdom.
  • Forskningen ska vara ett bidrag i utvecklingen av icke-invasiva hälsofrämjande behandlingsmetoder som kan lindra symtom och öka välbefinnandet hos personer med Parkinsons sjukdom.
  • Senast granskad: 19 februari 2024