Konstblick - en metod för att samtala om konst
Konstblick är en guide som tagits fram för att göra det möjligt att genom konsten skapa kvalitetssamtal. Guiden är framtagen av Kompetenscentrum för kultur och hälsa.
En samtalsguide om konsten
Konstblick består av ett antal utvalda verk på avdelningen presenterade i text och bild tillsammans med ett antal frågor. Personalen får en visning och genomgång av de Konstblick som finns på mottagningen eller avdelningen.
Genomförande
Ett A4-ark med en kort text och några reflektionsfrågor är placerade i en box fäst på väggen intill konstverket. Personalen guidar patienterna genom konsten där text och frågor stimulerar till samtal och aktivitet.
Formatet gör det också enkelt för anhöriga att använda i samtal med patienterna. Erfarenheter från personal säger att det är ett enkelt verktyg att använda för att stimulera till motivation, kanske att komma ur sängen, och för samtal.
Följeforskning
Konstvandringar har studerats i ett följeforskningsprojekt under 2018. Max Liljefors, professor i konsthistoria har tillsammans med etnolog Åsa Alftberg gjort en vetenskaplig följeforskning av konstvandringarna på avdelning 61 och 62 vid Nacka sjukhus.
Forskarna har studerat hur konsten förmedlas av personal genom inkluderande samtal med patienterna. De presenterar, på uppdrag av Kompetenscentrum för kultur och hälsa, den vetenskapliga rapporten Konst som resurs i geriatrisk vård. Forskarna bedömer att konstvandringarna ökar välbefinnandet hos patienterna.
Syfte med Konstblick
- Patienter och anhöriga ska känna sig trygga och säkra i vårdmiljön.
- Skapa hopp samt främja patienternas hälsa och välmående.
Kontakta Förmedlingsansvarig
- Senast granskad: 19 februari 2024
Du kanske också är intresserad av
Konst på akut- och närsjukhusen
Se konsten på sjukhusen i Danderyd, Huddinge, Solna, Nacka, Sollentuna, Södertälje, Södersjukhuset, S:t Eriks Ögonsjukhus och S:t Görans sjukhus.Konstvandringar -kan öka äldres välbefinnande
En metod för att aktivera och stimulera till samtal mellan patienter och personal, och även mellan patienter och anhöriga.