Sedd för den jag är – ett dokumentärfilmsprojekt för att stärka jaget

Projektet fokuserar på att genom konstnärliga processer identifiera och möta behov hos svårt sjuka barn. Medskapande dokumentärfilm synliggör barnens behov att uttrycka sig på egna villkor och att bli sedd.

I ett dokumentärfilmsprojekt som inleddes 2023 utvecklas verktyg för att hjälpa allvarligt sjuka barn att uttrycka sitt jag. Projektet fokuserar på konstnärliga processer för att identifiera och möta behoven hos barnen och deras familjer. Syftet är att erbjuda en plattform för kommunikation vilket ökar barnens agens och förbättrar den personcentrerade vården. 

När ett barn diagnostiseras med en livshotande sjukdom påverkas inte bara barnet och familjen utan även vårdgivarna. Många barn undviker att dela sina känslor av rädsla för att belasta anhöriga vilket kan leda till känslor av ensamhet. Genom dokumentärfilmsprojektet Sedd för den jag är motverkas dessa känslor och barnen får en röst i sin egen vård.

– Barnen får visa sig och sina liv från platser de själva valt, de får vara sig själva utan att vara den som är sjuk. Det skapar meningsfullhet, säger dokumentärfilmaren Lisa Partby. 

Processens första steg har identifierat behov hos barnet, familjen och vårdgivarna. Lisa Partby har skapat dokumentärfilmer tillsammans med två barn som fått en ny kommunikationskanal för att uttrycka känslor och tankar. Ett centralt mål med projektet har varit att säkerställa barnens rätt att uttrycka sig i linje med Barnkonventionens artikel 12. De får verktyg för att kunna kommunicera sina upplevelser på ett sätt som känns relevant och tryggt för dem. 

Filmerna har inte bara använts för att inspirera andra barn utan också för att ge vårdpersonal nya redskap. Genom workshops och gemensamma reflektioner mellan barn, familjer och vårdgivare har man gett liv till en miljö där det är möjligt att diskutera och bearbeta svåra känslor. 

–Filmerna har skapat stolthet, förståelse och spegling av barnen och deras familjer. I vårdsammanhang har filmerna hjälpt till att skapa nya perspektiv och därigenom nya samtal, säger dokumentärfilmaren Lisa Partby.   

Inför framtiden planeras enklare och mer applicerbara verktyg för att barn ska lyckas fånga och uttrycka sina känslor genom ljud, bilder och musik. För vårdpersonalen innebär nya perspektiv i förståelsen av barnet en chans att minska den etiska stressen. Sammantaget kan konstnärliga uttryck bidra till en mer personcentrerad vård i en vårdmiljö där både barn och vårdgivare kan utvecklas. 

Under 2024 har projektet stöd från Region Stockholms innovationsfond för att i en co-designprocess med flera barn, anhöriga och vårdgivare, utveckla ett enkelt verktyg för vården att arbeta utifrån de lärdomar som är gjorda i dokumentärfilmerna.

Om projektet

Dokumentärfilmsprojektet Sedd för den jag är har finansiering från Region Stockholms Innovationsfond och är ett samarbete mellan

  • Kompetenscentrum för kultur och hälsa vid Region Stockholm
  • Wik & Partby
  • Sjukhusansluten Avancerad Barnsjukvård i Hemmet
  • Senast granskad: 23 september 2024

Du kanske också är intresserad av