Dokumentärfilm - Att hitta in i samtalet
Projekt för äldre i livets slutskede
Dokumentärfilmen Att hitta in i samtalet spelades in 2022 för att förmedla forskningens budskap. För att underlätta att tala om den sista tiden i livet har DöBra-kortleken tagits fram. DöBra-kortleken är ett forskningsbaserat samtalsverktyg som består av 37 kort med påståenden. Korten är valda med omsorg för att inleda samtal om vad äldre och närstående värdesätter så att personalen ska kunna ge en god omvårdnad i livets slutskede.
Genomförande
Dokumentärfilmen synliggör hur samtalsverktyget DöBra-kortleken förbättrar kontakten mellan vårdpersonal och äldre. Kontakten framkallar i sin tur att de äldre vågar förmedla sina behov. Genom filmprojektet har äldre, vårdpersonal, forskare och dokumentärfilmare tillsammans skapat en plattform för att utforska och implementera metoden som underlättar samtal.
Forskning
Att hitta in i samtalet är ett transdisciplinärt forskningssamarbete då kortfilmerna utvärderas både ur ett vårdvetenskapligt och ett konstnärligt perspektiv. I rapporten Dokumentärfilm som verktyg för upplevelsebaserat lärande om samtal om livets sista tid i äldreomsorg tydliggörs dokumentärfilmens inverkan på olika målgrupper. En slutsats är bland annat att konstnärlig dokumentärfilm inte bara är pedagogisk utan kan skapa identifikation, spegling och känslomässig förståelse.
Samarbetsparter
Projektet är ett samarbete mellan av Wik & Partby: Annika Wik, fil dr, filmvetare och kunskapsutvecklare genom kultur, styrelseledamot Svenska Filminstitutet och Lisa Partby, Dokumentärfilmare. Kompetenscentrum för kultur och hälsa i Region Stockholm samt Palliativt kunskapscentrum i Stockholm.
Mål med projektet
- Ta fram, sprida och utvärdera två kortfilmer om samtalsverktyget DöBra-kortleken för att säkerställa kvaliteten i vårdpersonalens samtal om livets slutskede med patienter, brukare och anhöriga.
- Senast granskad: 23 september 2024
Du kanske också är intresserad av
Sedd för den jag är - medskapande dokumentärfilm
Projektet fokuserar på att genom konstnärliga processer identifiera och möta behov hos svårt sjuka barn för att stärka det egna jaget.Region Stockholms Kompetenscentrum för kultur och hälsa
Läs vidare om fler samarbeten, projekt, litteratur och forskning kring kultur och hälsa i Region Stockholm, nationellt och internationell.Våra rapporter kultur och hälsa
Här publiceras följeforskning och rapporter framtagna på uppdrag av eller i samarbete med Kompetenscentrum för kultur och hälsa.