Dokumentärfilm gestaltar forskning om livets slutskede

Filmen Att hitta in i samtalet skildrar hur personal och äldre på ett särskilt boende närmar sig samtal om livet och döden.

Med kortleken som verktyg utvecklas en trygg och meningsfull dialog mellan vårdpersonal och äldre om det som är aktuellt i livets slutskede. Dokumentärfilmen Att hitta in i samtalet spelades in 2022 för att förmedla forskningens budskap.

Länk till filmen Att hitta in i samtalet

Filmen synliggör hur samtalsverktyget DöBra-kortleken förbättrar kontakten mellan vårdpersonal och äldre vilket i sin tur framkallar att de äldre vågar förmedla sina behov. Genom filmprojektet har äldre, vårdpersonal, forskare och dokumentärfilmare tillsammans skapat en plattform för att utforska och implementera metoder som underlättar samtal. 

I rapporten Dokumentärfilm som verktyg för upplevelsebaserat lärande om samtal om livets sista tid i äldreomsorg tydliggörs dokumentärfilmens inverkan på olika målgrupper. En slutsats är bland annat att konstnärlig dokumentärfilm inte bara är pedagogisk utan kan skapa identifikation, spegling och känslomässig förståelse. 

I filmen berättar en vårdpersonal att hon med hjälp av korten lärt sig att öppna samtalet med den äldre på ett mer informellt sätt. En annan vårdpersonal avslöjar sin rädsla inför korten: Kan ämnet bli för dystert och svårt att prata om? Men när den äldre utbrister ”Jamen jag tycker det är så oerhört vänligt av någon som du som tar tag i det inifrån och vecklar ut hela mig” vänds rädslan till entusiasm. DöBra-kortleken framkallar en tryggare miljö för alla inblandade. 

Till rapporten i pdf-format

Kombinationen av vårdkompetens och konstnärlig gestaltning är avgörande för att dokumentärfilmen ska bli relevant för målgrupperna. Filmen Att hitta in i samtalet bidrar till en mer empatisk och öppen vård av äldre i livets slutskede. 

Dokumentärfilmsprojektet Att hitta in i samtalet är ett samarbete mellan

  • Wik & Partby
    Annika Wik, fil dr, filmvetare och kunskapsutvecklare genom kultur, styrelseledamot Svenska Filminstitutet och Lisa Partby dokumentärfilmare.
  • Kompetenscentrum för kultur och hälsa vid Region Stockholm
  • Palliativt kunskapscentrum i Stockholm

Filmen visar hur personal tar sig an verktyget och ämnet döende och död, och hur personlig kontakt utvecklas under samtalet. Personerna i filmen är även deltagare i forskningsprojektet Implementering av proaktiva samtal i särskilda boenden för äldre, som bedrivs vid Karolinska institutet och Stiftelsen Äldrecentrum i samarbete med äldreförvaltningen i Stockholms stad. 

  • Senast granskad: 23 september 2024

Du kanske också är intresserad av